Únik ropných látok vyjde BP draho, zaplatí 20 miliárd USD

Spoločnosť BP zaplatí na pokutách viac ako 20 mld. USD a tým uspokojí takmer všetky nároky spojené s únikom ropy v Mexickom zálive spred piatich rokov.

06.10.2015 09:19
debata (3)

Ide o najvyššie peňažné vyrovnanie tohto druhu v histórii USA. Uviedla to americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová. Dohoda o vyrovnaní, ktorá sa prvýkrát objavila v júli, tak zvyšuje sumu 43,8 mld. USD, ktorú spoločnosť už skôr odložila ako rezervu na riešenie sporov. Suma, ktorú musela spoločnosť BP doteraz celkovo vynaložiť v súvislosti s únikom ropy je vo výške 53,8 mld. USD pred zdanením.

Pokuta, o ktorej hovorila Lynchová, je vyššia ako 18,7 mld. USD dohodnutých v lete. Lynchová totiž zahrnula obnovovacie práce, s ktorými spoločnosť BP už skôr súhlasila. Tieto práce majú hodnotu jednej miliardy dolárov. Jadro dohody tvorí suma 7,1 mld. USD, ktorú BP zaplatí za poškodenie prírodných zdrojov, suma 5,5 mld. USD, ktorú spoločnosť zaplatí v súlade s legislatívou chrániacou čistotu vody a čiastka 4,9 mld. USD, ktorá je platbou smerujúcou štátu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #BP