Krajiny EÚ podporili výmenu dát o daňových rozhodnutiach

Ministri financií Európskej únie v utorok dosiahli politickú zhodu nad návrhom automatickej výmeny informácií o daňových rozhodnutiach medzi členskými štátmi dvadsaťosmičky. Minister financií predsedníckeho Luxemburska Pierre Gramegna povedal, že nové pravidlá by mohli platiť od začiatku roka 2017.

06.10.2015 16:37
debata

Platné rozhodnutia si štáty podľa luxemburského ministra budú musieť oznámiť spätne od roku 2012, u neplatných bude retroaktivita od roku 2014. Krajina únie tak rozšírili pôvodný zámer návrhu smernice.

„Zmyslom je boj s agresívnym daňovým plánovaním a zabezpečenie toho, aby firmy platili férové dane,“ povedal Gramegna. Pripomenul, že komisia s návrhom prišla až tento rok v marci. Stalo sa tak potom, keď novinári odhalili rozsiahle daňové dohody Luxemburska s mnohými veľkými firmami, ktoré spoločnostiam umožňovali platiť v krajine veľmi malé dane.

Cieľom navrhovanej smernice je lepšia spolupráca medzi štátmi EÚ, ktoré informácie o daňových rozhodnutiach zdieľajú len málo aj v prípade, že majú cezhraničný dopad.

Keď Európska komisia na jar vec navrhovala, pripomínala, že spoločnosti sa často spoliehajú práve na nekomunikáciu medzi daňovými správami jednotlivých krajín EÚ a na zložitosť daňových pravidiel. Zisky preto presúvajú s cieľom platiť čo najnižšie dane.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Európska únia