MMF zhoršil odhad rastu globálnej ekonomiky

Tempo rastu svetovej ekonomiky sa v tomto roku spomalí na 3,1 percenta z vlaňajších 3,4 percenta.

06.10.2015 20:24
debata (3)

Vo svojej jesennej prognóze to v utorok predpovedal Medzinárodný menový fond (MMF). Výhľad tak tento rok zhoršil už druhýkrát. Ešte v júli odhadoval, že rast na budúci rok dosiahne 3,3 percenta. Fond svoj krok vysvetľuje najmä nízkymi cenami komodít a spomalením rastu čínskej ekonomiky. Slovensko by podľa fondu malo rásť v tomto roku o 3,2 percenta a v ďalšom roku o 3,6 percenta. Českej republike fond predpovedá rast o 3,9 percenta v tomto roku a spomalenie tempa rastu na 2,6 percenta v roku nasledujúcom.

Prognóza rastu HDP pre krajiny V4
prognóza 2015 2016
Slovensko 3,2 3,6
Česko 3,9 2,6
Maďarsko 3,0 2,5
Poľsko 3,5 3,5
Zdroj: MMF

Hospodárske vyhliadky vo svete podľa fondu zostávajú nerovnomerné. MMF predpokladá, že tempo rastu rozvíjajúcich sa ekonomík tento rok piaty rok za sebou spomalí. Počíta však s miernym posilnením hospodárskeho oživenia vo vyspelých ekonomikách. Inštitúcia zároveň upozornila, že je nutné prikročiť k opatreniam na podporu dopytu.

Menový fond potvrdil, že v tomto roku očakáva zrýchlenie rastu ekonomiky eurozóny na 1,5 percenta z vlaňajších 0,9 percenta. Odhad rastu na budúci rok však znížil na 1,6 percenta z predtým predpokladaných 1,7 percenta.

V Číne tento rok MMF naďalej očakáva spomalenie hospodárskeho rastu na 6,8 percenta z vlaňajších 7,3 percenta. Budúci rok počíta s ďalším spomalením na 6,3 percenta. Obavy zo spomaľovania rastu čínskej ekonomiky viedli v uplynulých mesiacoch k prudkému poklesu čínskych akcií, ktorý vyvolal chaos na burzách po celom svete.

Ekonomika Spojených štátov podľa MMF tento rok vykáže rast o 2,6 percenta a v budúcom roku sa rast zrýchli na 2,8 percenta. Ešte v júli MMF Spojeným štátom predpovedal na tento rok vzostup hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,5 percenta. Fond očakáva, že americká centrálna banka (Fed) tento rok pristúpi k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb po takmer desiatich rokoch. Upozornil ju ale tiež, aby k tomuto kroku nepristúpila predčasne.

Prepad cien komodít podľa fondu tvrdo doľahne okrem iného na výkon ekonomiky Brazílie a Ruska. Brazílii fond na tento rok predpovedal pokles o tri percentá. V Rusku fond vzhľadom k prepadu cien ropy a negatívnemu vplyvu medzinárodných sankcií uvalených na Rusko za jeho postup v ukrajinskej kríze očakáva tento rok pokles HDP o 3,8 percenta. Na budúci rok počíta fond s poklesom o 0,6 percenta, hoci pôvodne už ruskej ekonomike predpovedal mierny rast.

Prepad cien energií má ale vážne dopady aj na iné krajiny, napríklad na Kanadu. Tej menový fond znížil odhad tohtoročného rastu o pol percentuálneho bodu na 1,5 percenta.

Menový fond vydáva správu o výhľade svetovej ekonomiky dvakrát do roka, vždy na jar a na jeseň. Ku každej prognóze potom vydáva aktualizáciu, jednu v lete a druhú na začiatku roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Slovensko #HDP