Volkswageny začnú zvolávať do servisov v januári

Nemecká automobilka Volkswagen by mala v januári do servisov začať zvolávať autá s naftovým motorom, ktorých sa týka emisný škandál.

07.10.2015 08:00
debata (2)

Opravy vozidiel by mali byť dokončené do konca budúceho roka. Povedal to v rozhovore s nemeckým denníkom Frankfurter Allgemeinen Zeitung generálny riaditeľ Volkswagenu Matthias Müller.

„Ak všetko pôjde podľa plánu, začneme so zvolávaním v januári. Všetky vozidlá by mali byť opravené do konca roka 2016,“ povedal Müller. Podľa neho bude potrebné u každého modelu posúdiť možnosti riešenia. U väčšiny modelov bude stačiť aktualizácia softvéru, niektoré však zrejme budú potrebovať nové vstrekovače a katalyzátory.

Müller verí, že v škandále s falšovaním emisií vozidiel s naftovým motorom bolo zapletených len niekoľko zamestnancov. Odmietol tiež, že by o tom vedel jeho predchodca Martin Winterkorn, napísali agentúry DPA a Reuters.

Volkswagen podľa Müllera bude musieť byť štíhlejší a decentralizova­nejší. Každý model značky bude starostlivo preskúmaný, aký má prínos pre spoločnosť. Aby sa Volkswagen dostal na správnu cestu, bude podľa neho dôležitejšia skôr „evolúcia“ ako „revolúcia“ a firma by sa mohla vrátiť na výslnie do dvoch až troch rokov.

„Táto kríza nám dáva príležitosť k reorganizácii štruktúry Volkswagenu. Chceme, aby firma bola štíhlejšia, decentralizova­nejšia a chceme dať značkám viac zodpovednosti,“ povedal Müller.

Müller tiež odmietol názor, že Volkswagen informoval finančné trhy o probléme s naftovými motormi príliš neskoro. Úradníci americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) vedeli o probléme týždne predtým, než bola informácia zverejnená.

Škandál vypukol 18. septembra, keď EPA obvinila Volkswagen, že vozidlá s naftovým motorom používajú softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Automobilka priznala, že softvér inštalovala po celom svete do zhruba 11 miliónov áut, vrátane 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto. Je to najväčší škandál za 78 rokov jej existencie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie