Do obchodov sa po znížení DPH vrátia dvojité cenovky

Na pultoch slovenských obchodov sa po siedmich rokoch znovu objavia dvojaké ceny tovaru.

07.10.2015 13:14
debata (3)

Zatiaľ čo v minulosti slúžili na uľahčenie prechodu krajiny na euro, tentokrát to bude z dôvodu zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny od budúceho roka.

Na zavedenie takzvaných duálnych cien sa dohodli zástupcovia poľnohospodárov, potravinárov a obchodníkov s vládou premiéra Roberta Fica, príslušné memorandum podpísali v stredu. Štát chce týmto spôsobom zabezpečiť, aby sa nižšia sadzba DPH premietla do cien.

„Vítam rozhodnutie vlády, máme jednu z najvyšších sadzieb DPH v Európe. Chcem ubezpečiť spotrebiteľov, že v obchode sa ceny znížia,“ povedal po podpise memoranda šéf zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Premiér Fico minulý týždeň po schválení nižšej DPH na vybrané potraviny pohrozil obchodníkom, že ak sa k iniciatíve ohľadom dvojitých cenoviek nepridajú dobrovoľne, štát im to prikáže zákonom.

Od januára sa sadzba DPH na chlieb, maslo, mlieko, vybrané druhy mäsa a rýb na Slovensku zníži na desať percent z terajších 20 percent. Ak obchodníci premietnu túto zmenu do cien, spomínané produkty zlacnejú o viac ako osem percent.

Dvojaké cenovky na pultoch obchodov budú zobrazovať cenu spomínaných výrobkov k 31. decembru tohto roka a aktuálnu cenu po znížení DPH. Duálne zobrazovanie cien zostane v platnosti do polovice budúceho roka. Na dodržiavanie tohto pravidla budú dohliadať aj hliadky dôchodcov; organizácie zastupujúce dôchodcov sa tiež pridali k memorandu o spolupráci pri uplatňovaní zníženej sadzby DPH.

Podľa Fica vláda do nižšej DPH vybrala také produkty, aby podporila hlavne domáci výrobca potravín. Kritici už skôr upozornili, že v zozname chýba napríklad ďalšie bežné potraviny, ako sú mliečne výrobky, pečivo, ovocie a zelenina.

Slovenskí obchodníci skúsenosti s dvojitými cenami už majú. V súvislosti so zavedením eura na slovenský od začiatku roka 2009 museli predajcovia zverejňovať ceny tovaru v niekdajších slovenských korunách aj v eurách. Táto povinnosť platila od leta roku 2008, teda už v období pred prechodom na euro, a trvala do konca roka 2009.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchod #DPH