Šéfka MMF vyzvala svet, aby podporil hospodársky rast

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzvala politických aktérov na celom svete na podporu hospodárskeho rastu.

09.10.2015 08:19
debata (5)

Bojovať by sa malo tiež s finančnými rizikami, ktoré so sebou nesie dostupnosť lacných úverov, vyhlásila Lagardeová pred piatkovým začiatkom jesenného zasadania MMF a Svetovej banky (SB).

Oživovanie v Spojených štátoch podľa nej pokračuje a zvýšenie úrokových sadzieb zo súčasných rekordných miním sa približuje. Spomalenie hospodárskej aktivity v Číne a nedávne kolísanie na finančných trhoch ale mali väčšie vedľajšie efekty naprieč celým svetom, ako sa predpokladalo.

„Politickí činitelia stále viac zápasia s ťažkými politickými kompromismi,“ uviedla Lagardeová. Vyzvala pritom starostlivo zostaviť súbor opatrení, ktoré by podporili dopyt, ale zároveň sa vyrovnali s finančnými rizikami.

MMF tento týždeň zhoršil odhad rastu globálnej ekonomiky. Jeho tempo podľa najnovšej prognózy sa tento rok spomalí na 3,1 percenta z vlaňajších 3,4 percenta. Fond svoj krok vysvetlil najmä nízkymi cenami komodít a spomalením rastu čínskej ekonomiky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF