Priemysel v auguste medziročne klesol

Slovenský priemysel po dvojcifernom raste produkcie z júla v auguste výrazne spomalil tempo. Jeho produkcia dokonca medziročne po očistení o vplyv počtu pracovných dní klesla o 0,5 %, kým mesiac predtým bola medziročne vyššia o 11,9 %.

09.10.2015 10:00
debata

Medzimesačne, po zohľadnení sezónnych vplyvov, bola priemyselná produkcia na Slovensku v auguste oproti júlu nižšia o 1,6 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, augustový medziročný pokles priemyselnej produkcie ovplyvnil pokles produkcie v ťažbe a dobývaní o 9,1 %, a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,3 %. V samotnej priemyselnej výrobe produkcia mierne rástla o 0,3 %.

V rámci priemyselnej výroby v auguste medziročne klesla najmä produkcia vo výrobe elektrických zariadení o 14,4 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,3 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 12,5 % a vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,2 %. Objem produkcie sa naopak zvýšil hlavne vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 15 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 9,4 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 5,3 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 8,4 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 10,4 %.

V priemere za osem mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku celkovo vzrástla o 4,9 %. V tom v priemyselnej výrobe o 5,1 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4 %, v ťažbe a dobývaní o 0,7 %. Celkový rast produkcie súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov a výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení zhodne o 4,9 %, výrobe elektrických zariadení o 9,6 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 30,2 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 9,1 %. Produkcia klesla len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11,7 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel