Na Volkswagen sa sypú žaloby, pridal sa aj Texas

Americký štát Texas podal vo štvrtok žalobu na výrobcu automobilov Volkswagen. Americkú divíziu nemeckého koncernu v nej viní z porušenia zákonov o ochrane spotrebiteľa a noriem o čistote ovzdušia.

09.10.2015 10:07
debata (1)

Žaloba súvisí s emisným škandálom Volkswagenu, ktorý v septembri pod tlakom amerických regulátorov pripustil, že do miliónov naftových áut inštaloval zariadenie umožňujúce obchádzať testy emisií.

Prokurátor Ken Paxton, ktorý bol sám obvinený z podvodu s cennými papiermi, vo štvrtok uviedol, že štát bude požadovať náhradu pre spotrebiteľov a civilné sankcie, aby zamedzil budúcemu porušovanie pravidiel.

Podobné kroky podnikol podľa agentúry Bloomberg tiež štát Západná Virgínia. Samostatnú žalobu podal tiež najľudnatejšej texaský okres Harris.

Škandál vypukol 18. septembra, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinila Volkswagen, že takmer pol milióna jeho vozidiel s naftovými motormi používali softvér, ktorý pri testovaní emisií prepína motory do režimu nízkych emisií toxických oxidov dusíka. EPA môže na Volkswagen za to uvaliť pokutu 37 500 dolárov na jedno vozidlo, čo by znamenalo maximálnu pokutu 18 miliárd dolárov.

Šéf aktivít Volkswagenu v Spojených štátoch Michael Horn vo štvrtok uviedol, že za falšovaním údajov o emisiách naftových automobilov pomocou špeciálneho softvéru boli iba jednotlivci, nešlo o firemné rozhodnutia.

Automobilka už skôr upozornila, že hoci bol softvér inštalovaný do zhruba 11 miliónov áut po celom svete, vo väčšine z nich nebol aktívny. EPA podľa agentúry Reuters vo štvrtok uviedla, že Volkswagen by mal budúci týždeň odovzdať regulátorom predbežný pokus o programovú úpravu týchto zariadení, umiestnených v rokoch 2012–2014 do vozidiel VW Passat. Riešenie musí získať súhlas regulátorov, aby ho Volkswagen mohol použiť.

Austrálska divízia Volkswagenu v piatok oznámila, že do servisov zvolá všetky vozidlá vybavené inkriminovaným zariadením. Počet dotknutých vozidiel v Austrálii sa odhaduje na takmer 100 000.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #Texas #emisie