Značka VW pre škandál zrejme vykáže celoročnú stratu

Hlavná značka VW nemeckého automobilového koncernu Volkswagen sa zrejme tento rok prepadne do straty, pretože bude musieť vziať na svoje plecia väčšinu nákladov z emisného škandálu automobilky. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje. Divízia mala na zisku skupiny v prvom polroku podiel 21 percent.

09.10.2015 20:30
debata (6)

Volkswagen minulý mesiac priznal, že do približne 11 miliónov áut s naftovým motorom po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s výsledkami merania emisií. Z toho bolo päť miliónov vozidiel hlavnej značky VW. Tieto vozidlá teraz budú musieť byť opravené.

Volkswagen už oznámil, že v treťom štvrťroku dal bokom na pokrytie budúcich opráv a ďalších výdavkov spojených so škandálom zatiaľ 6,5 miliardy eur. Podľa jedného zo zdrojov veľká časť týchto nákladov pôjde na účet práve hlavnej značky, ktorá je najväčšou divíziou automobilky podľa predaja aj podľa príjmov.

Volkswagen sa k správe odmietol vyjadriť. Výsledky za tretí štvrťrok firma zverejní 28. októbra.

Najväčší škandál v 78-ročnej histórii Volkswagenu znížil cenu akcií automobilky o viac ako tretinu a donútil na odchod dlhoročného generálneho riaditeľa.

Hlavná divízia VW vykázala za polrok zisk 1,43 miliardy eur. Zisk celej skupiny, ktorej súčasťou sú aj značky Audi, Porsche či Škoda Auto, predstavoval 6,82 miliardy eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie