Emisný škandál zatiaľ nezlacnil ojazdené dízle VW

Škandál okolo falšovanie údajov o emisiách zatiaľ nemal vplyv na ceny ojazdených naftových automobilov z koncernu Volkswagen na európskom trhu.

10.10.2015 08:00
debata

Vyplýva to podľa agentúry Reuters z prieskumu spoločnosti EurotaxGlass v 30 európskych krajinách. Firma však upozornila, že situácia sa môže v najbližšej dobe zmeniť.

Volkswagen nedávno priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií.

„Nie je tu žiadny dôkaz, že by sa ceny modelov zo skupiny Volkswagen dostali pod tlak,“ uviedla spoločnosť EurotaxGlass. „Počítame však s rizikom výraznejšieho klesajúceho trendu v najbližších štyroch týždňoch, akonáhle viac ľudí pochopí úplný rozsah aféry,“ dodala.

Upozornila tiež, že k doterajšiemu obmedzenému vplyvu škandálu na ceny prispela skutočnosť, že predajcovia namiesto zlacňovania radšej odkladajú predaj a dúfajú, že sa škandál preženie.

Prieskum spoločnosti EurotaxGlass sa uskutočnil v období od 17. septembra do 9. októbra. Škandál vypukol 18. septembra, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinila Volkswagen, že vo vozidlách s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie