Dolné Sasko sa nezbaví svojho podielu vo Volkswagene

Spolková krajina Dolné Sasko si ponechá svoj podiel v automobilke Volkswagen (VW). Vyhlásil to v utorok premiér miestnej vlády Stephan Weil.

13.10.2015 12:16
debata (1)

„Štátu veľmi záleží na tom, aby bol VW úspešný,“ uviedol premiér pred poslancami krajinského parlamentu. Emisný škandál, ktorý uvrhol automobilku do najhoršej krízy v jej 78-ročnej histórii, označil za „osudovú chybu“. Ako ďalej uviedol, koncern potrebuje v dôsledku kauzy upraviť svoje plány v oblasti investícií a očakávaného zisku. Prekonanie škandálu bude trvať dlhšie ako iba niekoľko mesiacov, dodal Weil, ktorý zasadá v 20-člennej dozornej. Dolné Sasko je s podielom 20 % najväčším akcionárom skupiny VW.

Koncom septembra skupina Volkswagen priznala, že približne 11 mil. vozidiel na svete má nainštalovaný program falšujúci emisné testy. Škandál zrazil trhovú hodnotu firmy zhruba o tretinu a prinútil k odchodu jej bývalého riaditeľa Martina Winterkorna. Vyšetrovanie kauzy sa z USA rozšírilo na krajiny v rôznych častiach sveta a zaoberá sa ňou aj Európska komisia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie