Putin: Hospodárska kríza v Rusku dosiahla vrchol

Ekonomická kríza v Rusku dosiahla vrchol. Na investičnom fóre v Moskve to v utorok vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.

13.10.2015 14:13
debata (47)

Ruskú ekonomiku zasiahli dopady prudkého poklesu cien ropy. Hospodársku situáciu navyše komplikujú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze. Krajina ale podľa Putina neplánuje začať akokoľvek regulovať kapitálové toky.

„Bol dosiahnutý vrchol krízy,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Putin na konferencii v ruskej metropole. Krajina neplánuje zaviesť obmedzenia tokov kapitálu, uviedol tiež.

Svetová banka na konci septembra zhoršila výhľad ruskej ekonomiky pre tento rok. Hrubý domáci produkt Ruska podľa jej prognózy tento rok klesne o 3,8 percenta. Ruská vláda minulý týždeň schválila návrh rozpočtu na budúci rok. Oproti pôvodným predpokladom sa v ňom počíta s vyšším rozpočtovým schodkom, pretože vláda upustila od niektorých škrtov vo výdavkoch na armádu. Proti škrtom vo vojenských výdavkoch sa opakovane staval prezident Putin.

Šéf Kremľa sa vyjadril aj k plánovanému rozšíreniu plynovodu Nord Stream z Ruska cez Baltické more do Nemecka. Projekt Nord Stream-2 nemá podľa neho žiadnu spojitosť s ukrajinským tranzitom a jeho cieľom nie je kohokoľvek od tranzitu plynu odstrihnúť, citoval Putina Reuters.

Európa kryje asi tretinu svojej spotreby ruským plynom, približne polovica z toho ide cez Ukrajinu. Ruský plynárenský podnik Gazprom ale pre napätie medzi Kyjevom a Moskvou chce nájsť nové tranzitné cesty do Európy mimo ukrajinské územie.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin