Stáčanie km je v Česku biznis za 19 miliárd Kč ročne

Podvodníci v Česku zarobia na autách so stočeným tachometrom každý rok takmer 19 miliárd korún.

14.10.2015 11:45
debata (14)

Túto sumu ľudia zaplatia navyše pri kúpe upravených a následne drahších vozidiel. Áut, ktoré majú upravený počet najazdených kilometrov, sa v Česku každoročne predá približne 270 000, čo zodpovedá 45 percentám trhu. Vyplýva to z údajov automotoklubu ÚAMK a autobazáru AAA Auto.

Celkový objem trhu s ojazdenými autami v Česku je ročne 127 miliárd Kč, čo je trikrát viac ako objem trhu s novými autami.

„Apelujeme na prísnejšie zákony, zavedenie ochrany proti pretočeniu tachometra zo strany výrobcov, evidenciu stavu kilometrov pri každom servise vozidla a kilometrovú databanku pre celú Európsku úniu,“ uviedol Petr Vomáčka z ÚAMK.

Podľa prevádzkového riaditeľa autobazáru AAA Auto Petra Vaněčka by tento problém vyriešilo zavedenie celoeurópskej databázy histórie automobilov, ktorá by zahŕňala všetky dostupné informácie o vozidle od výrobcov, cez servisy, STK, asistenčné služby po poisťovne a leasingové spoločnosti. „Ak by bol automobil ‚pod dohľadom‘ po celý čas svojej životnosti, boli by podvody s kilometre obmedzené na absolútne minimálnu mieru,“ dodal Vaněček.

Vlani sa v Česku predalo viac ako 600 000 ojazdených osobných vozidiel, čo je medziročne o desať percent viac. Až 80 percent individuálne dovezených áut zo zahraničia má podľa odhadov autoklubu ešte pred prvou evidenčnou kontrolou a registráciou v Česku stočený tachometer.

Spoznať manipuláciu s kilometrami je pritom pre laika veľmi ťažké, s odhaľovaním tohto podvodu majú problémy aj profesionálni predajcovia. Na Slovensku je situácia podobná ako v Česku – až polovica ojazdených áut má tiež „stočený“ tachometer. Celkovo sa tak jedná o zhruba 145 000 takto upravených vozidiel.

Aj v Nemecku sa počet najazdených kilometrov u ojazdených áut upravuje. Podľa odhadov tamojších dopravných expertov je „stočených“ každý rok 30 percent predávaných ojazdených áut. Celkovo ide o 1,8 milióna vozidiel ročne. Kupujúci v Nemecku tak zaplatia navyše 5,4 miliardy eur.

Prieskum ÚAMK potvrdil, že na trhu sa bežne predávajú prístroje, ktoré umožňujú stáčanie kilometrov. Ďalšou skrytou funkciou týchto prístrojov je prenastavenie riadiacej jednotky vozidla. Ich ceny sa pohybujú od štyroch do 12 tisíc českých korún. Na trhu sú už aj aplikácie do tabletov alebo notebooku rádovo za stovky korún.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #stáčanie kilometrov