V Slovak Business Agency prebieha audit. Pre startupovú konferenciu

Ministerstvo hospodárstva SR začalo v pondelok vykonávať v Slovak Business Agency (SBA) audit.

20.10.2015 13:07
debata (1)

Ako informovala hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková, audit sa začal na základe zistených skutočností súvisiacich s organizovaním konferencie TechMatch a hospodárením spoločnosti. „Minister hospodárstva dnes na spoločnom stretnutí požiadal všetky orgány SBA a zástupcov zakladateľov o súčinnosť a spoločný postup v tomto procese,“ uviedla v utorok hovorkyňa ministerstva hospodárstva.

Dozorná rada SBA podľa Žiakovej minulý týždeň v piatok zaslala na Ministerstvo hospodárstva SR list so žiadosťou o „zabezpečenie nezávislého preverenia použitia finančných prostriedkov v súčinnosti s Dozornou radou SBA“. Ako ďalej uviedla, rezort hospodárstva poskytol na vykonanie kontroly svoje kapacity. "O výsledkoch kontroly bude minister hospodárstva informovať na spoločnej tlačovej konferencii bezprostredne po tom, ako budú k dispozícii výsledky kontroly,“ dodala Žiaková.

Agentúra SBA sa stala terčom kritiky pre náklady na konferenciu TechMatch Slovakia 2015, ktorú viacerí IT odborníci, verejnosť aj politická opozícia označili za predraženú, keďže dohodnutá čiastka rámcovej zmluvy pôvodne dosahovala viac ako 1,4 milióna eur. Šéf SBA Branislav Šafárik ešte v piatok 9. októbra povedal, že rozpočet konferencie sa už znížil o 300 tisíc eur na 1,1 mil. eur a mal by sa ešte meniť smerom dole v závislosti od reálne vykonaných služieb.

Začiatkom minulého týždňa predseda strany NOVA Daniel Lipšic a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič upozornili na ďalšiu zmluvu uzavretú agentúrou SBA, ktorú takisto označili za predraženú a nevýhodnú. Ide o zmluvu na prenájom kancelárií v objekte Twin City v oblasti Mlynských Nív v Bratislave. Výška celkovej zazmluvnenej čiastky predstavuje 4,3 mil. eur a podľa opozičných politikov bola dohodnutá suma dvojnásobne predražená. Minulý týždeň boli generálnemu riaditeľovi SBA Branislavovi Šafárikovi aj dočasne obmedzené právomoci. Rozhodla o tom správna rada agentúry na základe požiadavky ministra hospodárstva Vazila Hudáka.

SBA je štátna agentúra na podporu malých a stredných podnikov. Vznikla v roku 1993 spoločnou iniciatívou EÚ a vlády SR.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SBA #startup #TechMatch