Reuters: Enel sa dohodol s EPH o Slovenských elektrárňach

Enel dospel k všeobecnej dohode s českou skupinou Energetický a priemyselný holding (EPH) o predaji časti svojho podielu v hlavnej slovenskej elektrárenskej firme Slovenské elektrárne. Uviedla do agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z talianskej firmy. Enel vedie exkluzívne rokovania o predaji časti zo svojho 66-percentného podielu s EPH od augusta.

22.10.2015 12:44
debata (70)

Podľa zdroja sa očakávalo, že exkluzívne rokovania budú dokončené do 16. októbra. Hoci už bola uzavretá širšia dohoda, strany sa rozhodli vziať si ďalší mesiac na vypracovanie detailov.

Enel plánuje predať podiel v Slovenských elektrárňach v dvoch fázach. Generálny riaditeľ firmy Francesco Starace už skôr uviedol, že prvá fáza by mala zahŕňať predaj zhruba 30 percent akcií a dokončená by mala byť ešte tento rok. Zvyšný podiel chce Enel predať, len čo sa dokončia dva nové reaktory jadrovej elektrárne Mochovce.

Predaj podielu v Slovenských elektrárňach je súčasťou plánu talianskej firmy na predaj majetku za zhruba päť miliárd eur.

Česká skupina EPH nepotvrdila vyššie spomínané medializované informácie. „Rokovania stále pokračujú. Až dôjde k podpisu dohody, budeme verejnosť a médiá informovať,“ reagoval hovorca EPH Daniel Častvaj. Podobné stanovisko poslal aj taliansky Enel. „Rokovania pokračujú,“ uviedol majoritný vlastník Slovenských elektrární.

Talianska energetická skupina Enel začala exkluzívne rokovania s Energetickým a průmyslovým holdingom, ktorý vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, v auguste. O akcie Slovenských elektrární mala pôvodne záujem aj bratislavská spoločnosť Slovnaft spoločne s maďarskou skupinou MVM Group, tá však nedávno oznámila, že zo súťaže odstupuje.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #EPH