Bratislavská teplárenská prehrala spor s Pentou, musí zaplatiť 28 miliónov

Štátna akciová spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT) definitívne prehrala súdny spor s firmou Paroplyn Holdings Limited, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta. Bude jej tak musieť zaplatiť za nedodržanie zmluvy o povinnom odoberaní tepla minimálne 28,7 milióna eur.

22.10.2015 12:51
debata (20)

Najvyšší súd SR už doručil štátom ovládanej teplárni svoje rozhodnutia o zamietnutí mimoriadnych dovolaní, ktoré podali na súd tak generálny prokurátor, ako aj samotná tepláreň. Doručením sa stali právoplatnými. "Proti rozhodnutiam Najvyššieho súdu SR už nie je prípustný opravný prostriedok,“ povedala pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková.

Bratislavská tepláreň už začala pracovať na tom, ako sa s pohľadávkou vyrovnať. "Realizovali sme už pracovné stretnutia s akcionárom spoločnosti, čiže Fondom národného majetku SR za účelom stanovenia postupu, alternatív a možností riešenia dopadov z vyššie uvedených rozhodnutí,“ dodala Galandáková. O situácii informovali aj zástupcov Ministerstva hospodárstva SR. Tepláreň sa už kvôli dohodnutiu postupu splatenia pohľadávky stretla aj so zástupcami spoločnosti Paroplyn Holdings Limited.

Finančná skupina Penta je ochotná sa na splácaní pohľadávky dohodnúť. "Keďže sme už v minulosti prejavili vôľu dohodnúť sa s Bratislavskou teplárenskou, aj teraz spoločnosti ponúkneme možnosť splátkového kalendára, či pomoc pri sprostredkovaní bankového financovania záväzku spoločnosti,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk PR Špecialista Penty Gabriel Tóth.

Bratislavská teplárenská zabezpečuje dodávku tepla do rôznych objektov, nielen do domácností, v bratislavských mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov, Dúbravka a Karlova Ves. Vyše 28-miliónová pohľadávka by podľa Galandákovej nemala v žiadnom prípade ohroziť dodávky tepla v hlavnom meste. "Budeme schopní dodávať dohodnuté množstvá tepla v požadovanej kvalite a čase,“ uviedla Galandáková. Problémy nechce robiť ani samotná skupina Penta. "Preferujeme také riešenie, ktoré neohrozí fungovanie Bratislavskej teplárenskej a dodávky tepla domácnostiam,“ uzavrel Tóth.

Zmluvu o povinnom odbere tepla podpísali v roku 1999 spoločnosti Západoslovenské energetické závody a Paroplynový cyklus. Pätnásťročná zmluva mala garantovať schopnosť splácať poskytnutý úver na výstavbu paroplynu od Európskej investičnej banky vo výške 51 miliónov eur. Zmluva sa podpísala na princípe „take or pay“. Čiže Západoslovenské energetické závody museli platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od bratislavského paroplynu neodobrali. Spoločnosť Bratislavská teplárenská zdedila zmluvu po tom, čo sa Západoslovenské energetické závody rozdelili na tri akciové spoločnosti – Bratislavskú teplárenskú, Trnavskú teplárenskú a Západoslovenskú energetiku.

Penta získala bratislavský Paroplynový cyklus v privatizácii v roku 2004. Penta sa síce začiatkom minulého roka rozhodla predať bratislavský paroplynový cyklus spoločnosti EI Group, patriacej do skupiny Istroenergo International, ale pohľadávku, ktorá pochádza z predmetného súdneho sporu, si ponechala.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #BAT