Zatepľovacia dotácia si vyžiada až 19 potvrdení

Veľký záujem je o vládny program zatepľovania pre rodinné domy ešte pred jeho oficiálnym spustením. Hoci štát plánuje začať s udeľovaním dotácií až v budúcom roku, ľudia sa už teraz dožadujú presných podmienok, za akých sa bude podpora vyplácať. Podpora sa môže spätne týkať aj domov zateplených v tomto roku. Vďaka štátnemu príspevku najviac vo výške 6 500 eur by domácnosti mali výrazne zraziť účty za kúrenie a tiež zlepšiť vzhľad svojich obydlí.

23.10.2015 20:00
dom, zatepľovanie, zateplenie Foto: ,
O vládny program zatepľovania pre rodinné domy je veľký záujem už teraz.
debata (51)

„Sme pod takým obrovským tlakom verejnosti, že sme nútení sa k tejto téme vrátiť a ponúknuť verejnosti lepší prístup k informáciám v prípade, že sa chcú uchádzať o štátnu podporu pri zatepľovaní vlastného rodinného domu,“ vyjadril sa premiér Robert Fico.

Majitelia rodinných domov, ale aj zatepľovacie firmy sa môžu odteraz dozvedieť viac o podmienkach podpory na stránke www.zatepluj.sk. Ministerstvo dopravy zriadilo na tento účel aj infolinku. V podmienkach sa okrem iného píše, že záujemcovia môžu získať dotáciu vo výške 30 percent celkových nákladov, najviac však 6 000 eur. Ďalších 500 eur môžu žiadatelia dostať na vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia a energetického certifikátu.

Pri vybavovaní žiadosti však musia byť domácnosti trpezlivé, pretože na získanie štátneho bonusu musia celkovo predložiť až 19 dokladov vrátane faktúr za zatepľovacie práce. Vláda chce týmto spôsobom obmedziť špekulantov, ktorí vykonávajú práce načierno. Práce na domoch môžu vykonávať len licencované firmy. „Výroba materiálu, zamestnávanie ľudí, platenie odvodov a daní – toto všetko bude mať mimoriadny efekt na štátny rozpočet,“ pokračuje Fico.

Na podporu bytovej politiky, v ktorej sú zahrnuté aj prostriedky na program zatepľovania, je pripravených 40 miliónov eur. Fico však pripustil, že vláda je v prípade zvýšeného záujmu ochotná rozpočet ešte navýšiť. „Ak sa ukáže, že to je málo a že to nepostačuje na pokrytie požiadaviek majiteľov rodinných domov, sme pripravení sa k tejto téme vrátiť aj v roku 2017,“ hovorí Fico.

Štát sa doteraz snažil obnovovať najmä bytovky, a to aj prostredníctvom úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. V nasledujúcom roku sa však chce viac sústrediť aj na majiteľov rodinných domov. Podľa štatistík je na Slovensku 800-tisíc domov, z ktorých bolo doteraz obnovených len 35 percent. „Ľudia, ktorí žijú v rodinných domoch, nemôžu takúto podporu čerpať, preto zrovnoprávňujeme prístup k zlepšeniu kvality bývania aj pre týchto obyvateľov, ktorí žijú predovšetkým na vidieku,“ povedal štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

Ministerstvo v tejto chvíli nedokáže povedať, koľko žiadateľov o príspevok dokáže uspokojiť. Jeho výška sa totiž odvíja od celkovej podlahovej plochy, ktorá môže byť pri jednopodlažnom dome najviac 150 m2 a pri dvojpodlažnom najviac 250 m2. Vláda tiež finančne zvýhodní záujemcov, ktorí budú zatepľovať v súlade s prísnejšou normou platnou od Nového roka. Prvú výzvu pre uchádzačov o podporu plánuje ministerstvo dopravy spustiť v prvom štvrťroku budúceho roka.

Podmienkou na dotáciu je, aby bol dom starší ako desať rokov a obnova bola komplexná od podláh cez stany, okná až po podkrovie. Uvažuje sa aj o úspornom vetraní.

Čo treba predložiť na získanie dotácie na zatepľovanie

  • 1. projektovú dokumentáciu zateplenia rodinného domu vrátane projektového energetického hodnotenia,
  • 2. zhrnutie výsledkov energetického hodnotenia,
  • 3. doklad o odovzdaní rodinného domu do užívania,
  • 4. čestné vyhlásenie žiadateľa, že rodinný dom je využívaný výlučne na bývanie,
  • 5. čestné vyhlásenie žiadateľa, že je občanom členského štátu Európskej únie, štátu, ktorý je zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskej konfederácie,
  • 6. plnomocenstvo na zastupovanie v konaní o poskytnutí príspevku, prijímanie doručovaných písomností týkajúcich sa konania a na vyplatenie poskytnutého príspevku s úradne overenými podpismi spoluvlastníkov, ak je rodinný dom v podielovom spoluvlastníctve viacerých fyzických osôb,
  • 7. úradne overený písomný súhlas manžela alebo manželky s predložením žiadosti, ak je rodinný dom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov,
  • 8. čestné vyhlásenie žiadateľa, že práce na zateplení rodinného domu boli začaté po 31. decembri 2014,
  • 9. energetický certifikát zatepleného rodinného domu,
  • 10. vyhlásenie o parametroch tepelnoizolačného systému vydané výrobcom systému,
  • 11. správu z inšpekcie na realizáciu tepelnoizolačného systému vydanú pre zhotoviteľa akreditovaným inšpekčným orgánom,
  • 12. licenciu na zabudovanie vonkajších otvorových konštrukcií,
  • 13. položkový rozpočet zateplenia rodinného domu,
  • 14. súpis faktúr,

doklady o úhrade preukazujúce:

  • 15. realizáciu zateplenia rodinného domu,
  • 16. vyregulovanie vykurovacieho systému po ukončení zateplenia rodinného domu,
  • 17. spracovanie projektovej dokumentácie rodinného domu,
  • 18. spracovanie energetického certifikátu na zateplený rodinný dom,
  • 19. fotodokumen­táciu zateplenia rodinného domu.

Zdroj: www.zatepluj.sk

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #zatepľovanie