Roaming bude lacnejší, od leta 2017 úplne zanikne

Poplatky za volania mobilným telefónom v zahraničí budú v rámci krajín Európskej únie od leta 2017 zakázané. V konečnom hlasovaní to potvrdil Európsky parlament (EP).

27.10.2015 16:32
debata (6)

Európska únia bude mať pod utorňajšom hlasovaní tiež prvý zákon zaručujúci neutralitu sietí.

„Bezpochyby sme urobili ďalší krok k odstráneniu vnútorných bariér voľného pohybu služieb a osôb,“ uviedla španielska europoslankyňa za poslanecký klub ľudovcov Pilar del Castillová, ktorá návrh sprevádzala rokovaním v EP.

Pokiaľ ide o roaming, zavádza nové opatrenia zmeny už od jari budúceho roka. Poplatky za roaming nebudú smieť prekročiť päť eurocentov (1,35 Sk) za minútu volania, dva centy (0,54 Sk) za textové správy (SMS) či päť centov za 1 MB internetu v mobile, a to od 30. apríla. O roamingových cenách v zahraničí budú spotrebitelia pri vycestovaní za hranice textovou správou informovaní do 15. júna 2017.

Zrušenie roamingových poplatkov vyvolalo kritiku v telekomunikačnom sektore aj u niektorých poslancov EP. Príčinou sú obavy z poklesu príjmov. Podľa niektorých názorov by mobilní operátori zrušenie roamingových poplatkov mohli kompenzovať všeobecným zdražovaním svojich služieb.

Nové nariadenie obsahuje aj prvky súvisiace s princípom takzvanej neutrality siete. To je koncept, podľa ktorého by sa mal obsah na internete dostať ku všetkým jeho používateľom rovnako rýchlo. Spoločnosti, ktoré ponúkajú prístup k internetu, tak podľa nového zákona budú musieť zaobchádzať so všetkými dátami rovnako.

„Vďaka novej dohode bude EÚ jediným regiónom na svete, ktorý zákonom zaručuje otvorený internet a neutralitu sietí,“ uviedla del Castillová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #roaming #telekomunikácie