Čína predstavila svoje prvé veľké dopravné lietadlo

Čína v pondelok predstavila svoje prvé veľké dopravné lietadlo vlastnej výroby.

02.11.2015 08:47
C919, lietadlo Foto:
Čína predstavila 2. novembra 2015 lietadlo C919 na slávnostnom ceremoniáli v hanger spoločnosti COMAC, ktorá ho vyrába.
debata (156)

Lietadlo C919 bude najmä na domácom trhu konkurovať strojom amerického Boeingu a európskeho výrobcu Airbus. Prvý skúšobný let nového lietadla sa plánuje v budúcom roku a stroj by sa mal začať používať v roku 2019. Oznámila to štátna spoločnosť Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), ktorá lietadlo vyvinula a vyrába.

Štátna čínska televízia ukázala podľa agentúry Reuters zábery lietadla, ako schádza z montážnej linky šanghajského závodu COMAC. Ceremoniálu sa zúčastnili zhruba štyri tisícky vládnych činiteľov a ďalších hostí.

COMAC už na svoj lietadlo získal 517 zákaziek, hlavne od domácich leteckých spoločností. Lietadlo s dvoma motormi a úzkym trupom pre až 168 cestujúcich bude súťažiť s modelmi Boeing 737 a Airbus A320, ktoré tvoria viac ako polovicu lietadiel používaných čínskymi aerolíniami. Nový stroj bude teraz testovfaný na zemi.

Projekt C919 je jednou z niekoľkých iniciatív čínskeho vedenia, ktoré chce Čínu premeniť z lacnej „továrne sveta“ vo výrobcu vyspelých technológií. Vývoj lietadla sa začal v roku 2008, kvôli problémom vo výrobe sa ale výrazne oneskoril za pôvodným plánom, ktorý predpokladal prvý let už v roku 2014.

Iný čínsky štátny podnik už začal vyrábať menšie regionálne lietadlo ARJ-21 a vlani jeho prvé exempláre dodal čínskym zákazníkom. Tento stroj je určený pre trh, na ktorom dominuje brazílska spoločnosť Embraer a kanadský Bombardier.

Boeing odhaduje, že čínsky trh bude v nasledujúcich dvoch desaťročiach potrebovať 5580 lietadiel. Ich celková hodnota sa má pohybovať okolo 780 miliárd dolárov.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #lietadlo #aerolinky