EPH zvýšil prevádzkový zisk o 22 % na 832 miliónov eur

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) vzrástol v prvom polroku tohto roka prevádzkový zisk v medziročnom porovnaní o 21,8 percenta na 832 miliónov eur. Informoval o tom hovorca EPH Daniel Častvaj. Na výsledku sa z veľkej časti podieľala vznikajúca dcérska firma EP Infrastructure (EPIF), pod ktorú chce EPH začleniť všetky svoje infraštruktúrne spoločnosti v strednej Európe.

03.11.2015 07:32
debata (3)

EPH už ku koncu októbra avizovala, že táto nová spoločnosti bude vlastniť podiely vo viacerých firimách pôsobiacich predovšetkým v oblasti prepravy, distribúcie a skladovania plynu a tiež v oblastiach distribúcie a dodávok tepla a elektriny.

Prevádzkový zisk (EBITDA) tohto subholdingu predstavoval v tohtoročnom prvom polroku 741 miliónov eur, čo bolo o 26,2 percenta viac ako v rovnakom období vlani, uviedla firma v oznámení.

EPH tiež zverejnil údaje o ročných tržbách. Tržby celého holdingu za dvanásť mesiacov k poslednému júnu dosiahli 3,927 miliardy eur. Tržby EP Infrastructure potom za rovnaké obdobie predstavovali 3,17 miliardy eur.

EPH je najväčším dodávateľom tepla v Česku a po spoločnosti ČEZ druhým najväčším dodávateľom elektriny. Na Slovensku je lídrom odvetvia plynu.

Skupinu EPH ovládajú finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, ktorí spoločne majú zhruba dve tretiny akcií. Zvyšok akcií má v rukách skupina J&T.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #EPH