Tretí mochovecký jadrový blok je dostavaný na 90 %

Slovenské elektrárne oživili na treťom mochoveckom bloku blokovú dozorňu. Podľa šéfa SE Nicolu Cotugna sa týmto potvrdil ich záväzok dostavať tretí a štvrtý blok EMO podľa plánu.

03.11.2015 11:03
debata (4)

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) dosiahla svoj ďalší míľnik. Slovenské elektrárne (SE), ktoré dostavujú mochovecké bloky, oživili novú blokovú dozorňu na treťom bloku, ktorú tiež nazývajú mozgom elektrárne. Ako informoval na stretnutí s novinármi predseda predstavenstva Slovenských elektrární Nicola Cotugno, tretí blok tak vstupuje do fázy testovania. Tretí mochovecký blok je v súčasnosti dokončený na 90 %, projekt ako celok na 84 %.

"Oživili sme mozog nového tretieho bloku elektrárne Mochovce, ktorý bude diaľkovo riadiť všetky systémy bloku. Týmto potvrdzujeme náš záväzok dostavať tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce podľa plánu,“ povedal Cotugno. Tretí blok by tak mal byť uvedený do komerčnej prevádzky koncom budúceho roka a štvrtý blok o rok neskôr.

Spusteniu blokovej dozorne tretieho bloku predchádzalo oživenie celého reťazca elektrického napájania k prevádzkovému riadiacemu systému z vonkajšieho 110 kilovoltového vedenia a strednonapäťového a nízkonapäťového rozvodu k 24 kilovoltovému elektrickému napájaniu.

Podľa slovenského dominantného výrobcu elektriny sa počas desiatich mesiacov tohto roka na projekte dostavby Mochoviec významne zrýchlili stavebné činnosti a zvýšil sa počet stavebných pracovníkov. Maximálny počet pracovníkov sa z necelých štyri tisíc v roku 2014 zvýšil o zhruba 20 % na 4 800 v tomto roku. Z celkového počtu dodávateľov na stavbe je 53 % slovenských spoločností a 10 % českých. Na dostavbe sa taktiež podieľajú firmy z Nemecka či Talianska. Slováci tvoria celkovo 78 % pracovníkov. Elektrárne odhadujú, že priamo alebo nepriamo prispieva dostavba mochoveckých blokov k vzniku zhruba 10 tisíc pracovných miest.

Po dokončení budú mať nové jadrové bloky v Mochovciach inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Celkové náklady na dostavbu mochoveckých blokov by mali dosiahnuť 4,63 miliardy eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel