Ústavný súd: Daňové licencie nie sú protiústavné

Ústavný súd (ÚS) SR na stredajšom neverejnom zasadaní pléna nevyhovel skupine 35 poslancov NR SR, ktorá žiadala, aby vydal nález, že daňové licencie nie sú v súlade s Ústavou SR a Listinou základných práv a slobôd. Ako informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, k odôvodneniu nálezu pripája odlišné stanovisko sudca Ladislav Orosz.

05.11.2015 07:10
debata (10)

Podaním z 26. marca 2014 skupina 35 poslancov žiadala ÚS, aby preskúmal, či sú v súlade s ústavou ustanovenia novely zákona o dani z príjmov zavádzajúce daňovú licenciu pre právnické osoby, ktorú je daňovník povinný uhradiť bez ohľadu na dosiahnutý zisk alebo dokonca stratu.

Podľa navrhovateľov sú napadnuté stanovenia v rozpore s ústavou, ako aj Listinou základných práv a slobôd, pretože negatívne ovplyvňujú právo podnikať, ktoré je zakotvené v ústave. Navrhovatelia poukazujú na to, že právnické osoby, ktoré sú v zložitej ekonomickej situácii a v príslušnom zdaňovacom období vykážu stratu, budú povinné bez ohľadu na to zaplatiť daňovú licenciu – minimálnu daň vo výške od 480 do 2 880 eur, čím sa ich ekonomická situácia ešte zhorší a v konečnom dôsledku to môže byť likvidačné. Negatívne sa to dotkne aj novozaložených podnikateľských subjektov, ktoré v prvých rokoch činnosti vykazujú väčšinou stratu a nie zisk.

Navrhovatelia poukazovali na to, že napadnutá právna úprava nenapĺňa zásadu proporcionality a primeranosti. Obmedzuje aj hospodársku súťaž, keďže sa daňové licencie týkajú len podnikajúcich právnických osôb a táto právna úprava nijako neobmedzuje podnikateľov – fyzické osoby.

Plénum prijalo na ďalšie konanie návrh skupiny 40 poslancov NR SR, v ktorom žiadajú, aby ÚS preskúmal ústavnosť zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby. ÚS však nevyhovel ich návrhu, aby pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Ústavny súd #daňová licencia