Fico: Rozšírenie plynovodu Nord Stream ide proti energetickej únii

Plán rozšíriť plynovod Nord Stream, ktorý umožní Rusku obmedziť transport zemného plynu do Európy cez Ukrajinu, nie je v súlade s únijným projektom energetickej únie. Po stretnutí s podpredsedu Európskej komisie Valdisom Dombrovskisom a Marošom Šefčovičom to povedal premiér Robert Fico. Šefčovič, ktorý je komisárom pre energetickú úniu, doplnil, že projekt Nord Stream 2 vyvoláva viacero otázok.

05.11.2015 16:19 , aktualizované: 17:04
debata (30)

„Máme pocit, že tento koncept Nordstream 2, teda dohoda medzi ruským Gazpromom a niektorými západnými spoločnosťami, nie je celkom v poriadku, pokiaľ ide o energetickú úniu a jej priority,“ povedal Fico.

Slovensko je odkázané na dovoz plynu z Ruska a tiež zaisťuje jeho tranzit cez svoje územie ďalej do západnej Európy. Po plánovanom rozšírení plynovodu Nord Stream by Moskva nebola závislá na preprave plynu cez Ukrajinu, čo by sa následne mohlo prejaviť aj v obmedzení tranzitu suroviny cez Slovensko.

„Verím, že sa nájde riešenie, ktoré nebude ohrozovať veľmi dobré myšlienky energetickej únie a členské štáty Európskej únie, ktoré prepravujú ruský plyn do Európy, alebo sú na tento plyn odkázané, a že nebude ohrozená energetická bezpečnosť Ukrajiny,“ uviedol Fico.

Podľa Šefčoviča projekt Nord Stream 2 vyvoláva viac otáznikov aj vzhľadom na to, že existujúca kapacita na prepravu plynu z Ruska do Európy sa využíva len na 50 percent. Spomenul tiež jeho vplyv na tranzit plynu cez Ukrajinu, ktorý je vraj pre EÚ strategickou prioritou.

Šefčovič uviedol, že zámer rozšírenia plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora do Nemecka, musí byť v súlade s európskym právom. „Som presvedčený, že okrem právnej diskusie budú pokračovať aj politicko-bezpečnostné debaty o tom, aký význam má tento projekt pre krajiny strednej a východnej Európy a zvlášť pre Ukrajinu,“ povedal.

V minulosti sa Rusko s Ukrajinou opakovane dostávali do sporu ohľadom dodávok ruského plynu do tejto východoeurópskej krajiny a Gazprom Kyjevu kohútiky s plynom niekoľkokrát uzavrel. Ukrajina vlani začala odoberať plyn zo Slovenska prostredníctvom takzvaných spätných dodávok cez záložný plynovod, ktorý spája obe krajiny.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Nord Stream