Nemecko má pripravené peniaze na nápor migrantov

Nemci varujú, že vlna utečencov z vojnou zmietaných krajín ako Sýria, Líbya, Irak, Afganistan či subsaharská Afrika zrejme výraznejšie neustane ani v nasledujúcich mesiacoch. Krajina je však schopná prijímať 500-tisíc ľudí ročne po niekoľko nasledujúcich rokov. Odhaduje sa, že nemecké spolkové krajiny len v tomto roku vynaložia až desať miliárd eur na utečencov, a to najmä na zaistenie ubytovania a stravy.

07.11.2015 12:00
debata (48)

Nemecký štátny rozpočet však túto výzvu zvládne, povedal to v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda tajomník nemeckého ministerstva financií Thomas Steffen. Rozhovor vznikol na Tatra summite v Bratislave, kde sa stretla svetová politická a ekonomická špička.

Ako Nemecko ekonomicky zvláda v tomto období enormný prílev utečencov do krajiny?

Niet pochýb, že veľký počet prichádzajúcich utečencov do Európy, ktorí hľadajú u nás útočisko, je výzva. Samozrejme, súčasná situácia má vplyv na rozpočet Nemecka na všetkých úrovniach. Na druhej strane, federálny rozpočet krajiny je v dobrej kondícii. Aktuálne rozpočet pre rok 2015 opätovne prechádza čítaniami v parlamente. Jedným z kľúčových aspektov dodatkového rozpočtu je zvýšenie finančnej pomoci pre nemecké regióny a miestne orgány v súvislosti s prílevom utečencov. Už existuje aj pomoc pre spolkové krajiny a miestne úrady v sume 2 miliardy eur. Navyše nemecká vláda vytvorila na riešenie utečeneckej krízy rezervu v rozpočte vo výške 5 miliárd eur. Tá by mala vydržať najbližšie roky pre potreby spomínaných spolkových krajín a miestnych úradov. V tomto čase takisto schvaľujeme v parlamente návrh rozpočtu na rok 2016. Som presvedčený, že tak rozpočet na rok 2015, ako aj 2016 bude vybalansovaný.

Nemecko bojuje so starnúcou populáciou. Vidíte v prisťahovalcoch v tomto smere prínos?

Do roku 2030 príde nemecký trh práce o šesť miliónov ľudí v produktívnom veku. Z dôvodu straty pracovnej sily môžu byť migranti, ktorí sa začlenia do pracovného trhu, prínosom. Makroekonomické dosahy súčasnej migrácie sú veľmi závislé od toho, koľko utečencov k nám príde a s akou kvalifikáciou. V krátkodobom horizonte prispejú k vyšším verejným výdavkom, ale aj súkromnej spotrebe, teda prispejú k vyššiemu domácemu dopytu. V strednodobom a dlhodobom horizonte budú migranti pomaly nabiehať na pracovný trh a sú rastovým potenciálom pre nemecký hrubý domáci produkt.

Thomas Steffen

Thomas Steffen je od januára 2012 tajomníkom nemeckého ministerstva financií. Je zodpovedný za fiškálnu politiku, makroekonomické a takisto európske záležitosti. Študoval na University of Mainz a Dijon a doktorát získal na London School of Economics. Na Tatra summite hovoril aj o utečeneckej kríze. Nemecko očakáva, že tohto roku bude musieť riešiť až 800-tisíc žiadostí o azyl, čo predstavuje štvornásobok vlaňajšej úrovne. Ide o najväčšiu utečeneckú vlnu v histórii krajiny. Zatiaľ najviac migrantov dorazilo do Nemecka v roku 1992, keď v ňom požiadalo o azyl zhruba 440-tisíc ľudí. Celkovo počet žiadateľov o azyl v západnej Európe čoskoro prekoná doterajší vrchol migrácie z roku 1990, vyplývajúcej z násilného rozpadu Juhoslávie.

12-steffen-1x
Thomas Steffen Autor: SITA,L.Chovanec

Bude to však nejaký čas trvať.

Integrácia migrantov na pracovnom trhu, prirodzene, nejaký čas trvá. A to najmä z dôvodu chýbajúcich jazykových schopností a kvalifikácie. Úsilie, ktoré sme už doteraz v tomto smere vynaložili, musí pokračovať, aby sa zapojili do pracovného procesu nielen pracovníci zo zahraničia, ale aj mladí ľudia a starší občania.

Zdá sa však, že Európa už nezvláda súčasnú migračnú krízu.

Hospodárstvo EÚ čelí v súčasnosti rôznym výzvam. Nemecko spolu so svojimi partnermi v Európskej únii si je vedomé svojej zodpovednosti, aby sa EÚ dostala z problémov a pokračovala v budovaní lepšej konkurencieschop­nosti vo svete. Nemecká ekonomika zažíva v súčasnosti aj napriek okolnostiam vzostup. Rast hrubého domáceho produktu krajiny sa v tomto roku očakáva na  úrovni 1,7 percenta a v budúcom roku na úrovni 1,8 percenta. Domáci dopyt, najmä súkromná spotreba, je stále dôležitou hnacou silou rastu v čase rekordnej úrovne zamestnanosti a rastúcich príjmov.

Hovoríte o raste, ktorý však bol revidovaný smerom nadol, teda horší, ako sa pôvodne očakávalo. Nemecko je najdôležitejším obchodným partnerom Slovenska, preto aj my máme isté obavy z oslabovania nemeckej ekonomiky.

Nemecká ekonomika je hlboko integrovaná vo svetovom hospodárstve. Súčasné spomalenie rozvíjajúcich sa trhov, najmä Číny, je rizikovým faktorom. Má to negatívne účinky na náš zahraničný obchod cez slabnúci dopyt z Číny a krajín vyvážajúcich ropu – teda rozvíjajúcich sa ekonomík. Tento prepad sme však od januára tohto roka do júla kompenzovali navýšením vývozu na ostatné trhy, najmä v USA a do krajín eurozóny. Negatívom však v tomto prípade je, že medzinárodne orientované firmy z Nemecka investovali posledné roky veľké sumy peňazí do výrobných zariadení v Číne. Zníženie čínskeho dopytu sa teda pravdepodobne ešte prejaví na ich klesajúcich ziskoch.

Nemecko je inšpiráciou pri riešení nezamestnanosti, keďže ju máte aktuálne na úrovni 6 percent. Rovnako aj v konsolidácii verejných financií cez štrukturálne reformy. Je nemecký recept vhodný pre všetky európske krajiny?

Je dôležité, aby krajiny pristupovali k štrukturálnym reformám, keďže v súčasnosti, ako som spomínal, hrozí viacero globálnych rizík. Poviem jeden príklad z Nemecka, ako sa oplatí robiť ozajstné štrukturálne reformy. V súčasnosti sledujeme pozitívny vývoj na trhu práce v Nemecku, za čo treba vďačiť reformám na trhu práce v oblasti zamestnanosti, zvýšeniu stimulov pri nástupe do zamestnania, tzv. dotovanie pracovných miest, a deregulácii trhu práce. Tieto reformy boli doplnené o ďalšie dôležité štrukturálne reformy, ako je zvyšovanie veku odchodu do dôchodku v súvislosti s demografickým vývojom, zlepšenie a dobudovanie zariadení pre deti, teda jasle a škôlky, takisto deregulácia radu obchodných profesií, ako aj okresanie korporátnych a ďalších daní zaťažujúcich prácu.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Líbya #Irak #utečenci #prerozdelenie utečencov