Posypovú soľ nakúpili župy opäť predražene

Cesty sa budú cez zimu soliť neprimerane draho. Väčšina krajov nakúpila soľ opäť cez sprostredkovateľov za cenu výrazne vyššiu oproti bratislavskej burze. Zbytočne sa tak navyše minú milióny eur.

10.11.2015 07:00
debata (47)

Napriek tomu, že denník Pravda na to už upozorňoval, župy namiesto výhodnejšieho nakupovania na burze stále hľadajú dôvody, ako sa jej vyhnúť. Ich argumenty o príliš dlhých termínoch dodania burzovej soli, horšej kvalite, chýbajúcich skladovacích priestoroch či o viazaných financiách sa však ukazujú skôr ako výhovorky.

zväčšiť
infografika, posypová soľ

Národná diaľničná spoločnosť, ktorej rozpočet spadá tiež pod verejné financie, totiž posypovú soľ kupuje cez burzu a šetrí. Kraje sa aj tak inšpirovať nemienia. Plošná zmena v nákupoch soli neprichádza ani po tom, čo sa potvrdil políciou odhalený prípad úplatkov pri nákupe cestárskej soli.

Šéf Komoditnej burzy Bratislava spolupracoval s políciou, keď sa ho Ladislav H. pokúsil podplatiť v snahe zmanipulovať cenu na burze. Obvinený podnikateľ sa už priznal. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uzatvoril s obvineným dohodu o vine a treste 28. októbra 2015. K obsahu dohody sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať, pretože bude predmetom schvaľovania na Špecializovanom trestnom súde,“ uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

S firmou, ktorú zastupoval Ladislav H., má do septembra budúceho roka uzatvorenú zmluvu aj Trnavský samosprávny kraj. „Od 1. júla 2015 sme doplnili skladové zásoby o 3000 ton v sume do 421 200 eur,“ povedala Natália Krištofíková zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kra­ja. Cena soli tak vychádza na 140 eur za tonu, kým burzová cena je aj s daňou 78 eur. Či zmluvu nie je možné vypovedať vzhľadom na cenu či konanie orgánov činných v trestnom konaní voči Ladislavovi H., župa neodpovedala.

Komoditná burza Bratislava kótuje ceny soli od mája 2014. Samosprávne kraje však aj naďalej využívajú na nákup posypového materiálu sprostredkovateľov, ktorí vzišli z verejného obstarávania.

„Nevyužívame komoditnú burzu, pretože by nebolo možné splniť požadované termíny dodávok materiálu. Termín dodania je 7, 14 alebo 30 dní, ale v prípade kalamitnej situácie 48 hodín. Musíme reagovať promptne na aktuálnu situáciu, ktorú nedokážeme predpovedať ani ovplyvniť,“ uvádza Veronika Fitzeková, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja. Zároveň dodáva, že kraj si nemôže dovoliť nakúpiť celý objem posypového materiálu pre zimné obdobie naraz. „Nákup je rozložený podľa prideľovania finančných prostriedkov od zriaďovateľa,“ dodáva.

Pavol Scholtz, šéf Komoditnej burzy Bratislava odmieta, že dodávky soli by nemohli byť zrealizované aj promptne. „Termíny dodávok soli sa dohadujú nasledovne. Záujemca si pripraví bežný harmonogram, koľko soli potrebuje mať vo svojich pravidelných skladoch. To sa dá naplánovať s vysokou presnosťou spotreby podľa skúseností z predchádzajúcich rokov. Takéto zásoby sa dajú nakupovať na burze v priebehu celého roka, pričom kontrakty, ktoré vzniknú napr. v júli, sa plnia priebežne podľa harmonogramu napr. v mesiacoch september až marec,“ hovorí Scholtz.

Burza podľa jeho slov vie uvoľniť po zaplatení požadovaný objem posypovej soli do 48 hodín. V prípade kalamitnej situácie môžu mať samosprávne kraje soľ vo svojich skladoch do 24 hodín. „Pri kalamite je možné od vzniku kontraktu, čo je minútová, prípadne hodinová záležitosť (obchodný systém je otvorený nonstop 24 hodín), najneskoršia možná lehota dodávky 4 dni, pričom pri dobrých vzťahoch medzi brokermi je možné túto lehotu skrátiť aj na 24 hodín,“ dodáva Scholtz. Ako príklad uvádza šéf burzy Národnú diaľničnú spoločnosť, ktorá týmto spôsobom nakupuje soľ už druhý rok. Treba však dodať, že diaľničiari majú uzatvorenú aj rámcovú zmluvu mimo komoditnej burzy, ktorá tvorí akúsi poistku.

Burza taktiež vyvracia pochybnosti, že v prípade núdze jej brokeri nemuseli mať k dispozícii dostatok materiálu. Zdrojové bane, z ktorých predaná soľ pochádza, sa nachádzajú na Ukrajine, v Poľsku alebo v Nemecku.

O rýchlosť dodávok sa obáva aj Bratislavský samosprávny kraj. „Správca ciest musí zabezpečiť operatívne, kvalitou podľa noriem, nerušené a bezproblémové dodávky posypovej soli, čo na komoditnej burze nie je možné dosiahnuť,“ uvádza hovorkyňa Regionálnych ciest Bratislava Mária Rajtová. Podobne argumentuje aj Košický samosprávny kraj.

Nevyužívame komoditnú burzu, pretože by nebolo možné splniť požadované termíny dodávok materiálu.
Veronika Fitzeková, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja

Kraje navyše pochybujú aj o kvalite posypového materiálu predávaného na burze. „Parametre posypovej soli uvádzané v kontraktoch na komoditnej burze a naša špecifikácia predmetu obstarávania nie sú totožné. Vo verejnom obstarávaní požadujeme vyššiu kvalitu priemyselnej soli z hľadiska jej účinnosti, a to so zníženým obsahom prachových častíc pod 0,16 mm, ktorý musí byť max. 5 percent, pričom táto požiadavka nie je na komoditnej burze obsiahnutá,“ uvádza Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kra­ja.

Prísnejšie kritérium vychádza z rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré na základe odborného stanoviska znalca hovorí, že relatívna veľkosť zrna má dôležitý vplyv na účinnosť chloridu sodného. Vďaka danému parametru je podľa župy vyššia účinnosť posypu, čo následne znižuje jeho spotrebované množstvo.

Župa vo verejnom obstarávaní elektronickou aukciou vysúťažila cenu 84,29 eura za tonu danej posypovej soli vyššej kvality. Na komoditnej burze sa v súčasnosti pohybujú ceny za tonu posypovej soli na úrovni 65 eur, po započítaní dane stúpa jej cena na 78 eur. Burza za kvalitou soli stojí. „Burza sa riadi predpisom ministerstva dopravy, ktorý stanovuje kvalitu soli a platí pre všetky samosprávne kraje,“ uvádza Scholtz.

Nákupom drahšej posypovej soli môžu samosprávnym krajom vzniknúť aj problémy v účtovníctve. Na základe zákona o účtovníctve môžu jednotlivé kraje do svojho majetku uvádzať len posypovú soľ v trhovej cene, ktorú vyhlasuje samotná burza. Nákup drahšej soli teda nemôže byť do majetku kraja započítaný v plnej hodnote.

Len Nitriansky samosprávny kraj od júla tohto roka nakúpil 3¤200 ton posypovej soli za cenu 107 eur za tonu prostredníctvom sprostredkovateľa. Ak by nakúpil cez komoditnú burzu, ktorá v tom čase predávala tonu posypovej soli za približne 70 eur, mohol samosprávny kraj pri nákupe ušetriť takmer 120-tisíc eur.

Služby komoditnej burzy pri soli využíva Banskobystrický samosprávny kraj. Podľa šéfa burzy Petra Scholtza mu Ladislav H., majiteľ jednej z firiem obchodujúcich s posypovou soľou, poskytol úplatok práve pri pokuse zaistiť soľ pre Banskobystrický samosprávny kraj. Cieľom podplácania malo byť zrušenie kótovania cien na burze. Reakciu k úplatkárskej afére, ako ju popísal šéf burzy, banskobystrická župa neposkytla.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #župy #posypová soľ