Úsek D1 Senec - Blatné by mal byť o dva roky šesťpruhový

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) plánuje rozšíriť úsek diaľnice D1 Senec - Blatné v dĺžke 1,4 kilometra na plnohodnotných šesť pruhov.

11.11.2015 14:23
debata (1)

Súčasťou prác za predpokladanú cenu 24,12 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (takmer 29 mil. eur vrátane dane) bude výmena vozovky a prestavba križovatky Blatné. Ako vyplýva z vyhlásenej verejnej súťaže, rekonštrukcia diaľničného úseku je plánovaná na 608 dní, teda zhruba dvadsať mesiacov.

„Účelom diela je vybudovať nové dopravné prepojenie cesty I/61 v úseku Senec – Blatné s existujúcou diaľnicou D1 vo forme novej mimoúrovňovej križovatky Blatné a zrekonštruovať príslušný úsek diaľnice D1 zo súčasného stavu na šesťpruh, vrátane výmeny vozovky,“ oznámila NDS. „V rámci prestavby križovatky Blatné bude existujúci most nad D1 zdemolovaný a v novej smerovej a výškovej polohe bude na ceste I/61 vybudovaný nový most nad diaľnicou D1,“ dodala spoločnosť. Križovatka je v súčasnosti neúplná jednovetvová, jednosmerná v smere Blatné (I/61) – Bratislava (D1).

Lehota na predkladanie ponúk je 21. decembra. Uchádzači majú preukázať aspoň jednu referenciu o realizácii prác na diaľniciach a rýchlostných cestách, ktorých súčasťou bol most v dĺžke sto metrov, v hodnote minimálne 24 mil. eur bez dane za predchádzajúcich päť rokov.

Diaľničiari ešte v lete začali verejnú súťaž na činnosť stavebnotechnického dozoru pre rozšírenie úseku D1 Senec – Blatné, vrátane prestavby križovatky Blatné. Predpokladaná cena za poskytovanie tejto služby je 361,8 tis. eur bez dane (434,15 tis. eur s daňou) a trvať by mala 1 166 dní, teda vyše tri roky.

Pripravovaná stavba na rozšírenie D1 Senec – Blatné je v procese stavebného konania. Križovatka zabezpečí prepojenie všetkých smerov D1 a cesty I. triedy I/61. Diaľničiari majú v pláne rozšírenie celej trasy D1 od Bratislavy po Trnavu (37 km) na šesťpruh, vrátane úsekov Bratislava, Vajnory – Senec (16 km) a Blatné – Trnava (19,9 km). Aj tieto úseky sú v procese stavebného konania. Územné rozhodnutia na tieto tri stavby sú právoplatné od mája 2013. Práce by sa podľa plánov NDS mali začať v budúcom roku. Súčasťou rozšírenia D1 je nultá etapa rekonštrukcie križovatky Senec a do užívania bola odovzdaná v septembri tohto roka. Výstavba mimoúrovňovej križovatky Triblavina medzi Bratislavou a Sencom začala v apríli a hotová by mala byť na jar 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice