Vinársky rok 2015 prinesie viac radosti ako sklamania

Kým v septembri na začiatku oberačiek skorých odrôd viniča padali otázky, aké dajú vína, v polovici novembra je pri mladých mülleroch, iršajoch, bouvieroch i veltlínoch červených odpoveď jasná. Na tohtoročných mladých vínach zo skorých odrôd si ľudia pochutnajú. Črtá sa dobrý ročník, ale so všetkými odtienkami typickými pre pestré mikroklimatické podmienky Slovenska.

14.11.2015 11:00
Ondrej Korpas, vinosad, Ruban, červené hrozno,... Foto: ,
Kvalita hrozna sa pre netradičné počasie mení od vinohradu k vinohradu.
debata

Nebude núdza o prívlastky excelentný, výborný, ale aj priemerný. A narodia sa aj niektoré špecialitky.

Kým v roku 2014 dostali vinice extrémne množstvo zrážok, tohto roku mal extrém podobu tropických horúčav. Tam, kde viac odlistili vinič, hrozil bobuliam úpal. A potom prišiel október s desiatkami litrov vody a v niektorých vinohradoch zmaril nádej na špičkové červené vína. Situácia od vinohradu k vinohradu sa však dosť líšila a je ako každý rok plná rozmanitostí, ktoré prinášajú radosť aj sklamanie.

Veľký znalec Strekovského vinohradníckeho rajónu Ondrej Korpás vraví, že v máji sa až neveriacky pozeral na vysokú násadu strapcov. Zišlo mu na um, že "také krásne to nemôže zostať“ a naozaj potom prišli suchá a horúčavy. Na ľahších piesočnatých pôdach zasadili viniču úder v podobe neskôr padajúcich kyselín v bielych vínach, ale na ťažších sprašiach majú vína živých kyseliniek dosť.

Takýchto príkladov by sa v rámci vinohradníckych oblastí Slovenska našlo viacero. Geologické podložie ovplyvňujúce pôdu, výdatnosť jesenných zrážok a napokon aj reakcia vinohradníkov na premnožené kŕdle škorcov rozhodli o množstve i kvalite tohtoročného muštového hrozna. A bol tu osobitne pod Malými Karpatmi špecifický problém, keď časť úrody zožrala vysoká zver.

Malokarpatský vinohradník a vinár Milan Pavelka radí ročník 2015 medzi tri najkrajšie za posledných pätnásť rokov: sú to 2009, 2011 a 2015. Aj Karol Kríž zo Chateau Topoľčianky očakáva vynikajúci rok tak z pohľadu úrod, ako aj kvality vína. Kríž hovorí o excelentnom ročníku pre modré a napriek suchu sa vynikajúco vyvíja aromatika bielych vín. Aj veľkokrtíšsky vinár Ondrej Celleng označuje ročník superlatívmi – historická úroda, krásna cukornatosť.

Napokon sú to však, ako zvykne vravievať Ladislav Šebo z Karpatskej perly, samotné vína, ktoré ukážu, aký bol ročník. Inými slovami povedané, vyčkajme času a uvidíme, či nádeje vkladané do ročníka sa naozaj splnia. Napríklad vlani zatracovaný ročník naostatok priniesol z rôznych oblastí Slovenska niekoľko vynikajúcich vín.

Vždy sa však žiada vývoj zovšeobecniť, zachytiť trend. Müllery, veltlíny, ktoré sa pozberali pred dažďami, ako aj septembrové pinoty – rulandy budú celkom "slušné“, dobrá môže byť frankovka aj kabernet, znie odhad Ondreja Korpása. No opäť vždy ide o pohľad a znalosť určitého priestoru. Milan Pavelka je presvedčený, že bude mať fantastický Dunaj, to isté tvrdí Vladimír Mrva, ktorý sa teší aj na frankovky. Stará vinohradnícka líška Miroslav Petrech ráta, že druhá slnečná polovica októbra prinesie cibébový rizling rýnsky. Jeho inštinkt býva neomylný.

Hrozienka napadnuté ušľachtilou plesňou sú darom prírody a vyskytujú sa raz za čas. Ondrej Korpás ml. vraví, že na rúbanskom Starom vrchu na Botrytis cinerea persoon čakajú od roku 2008. Vonku nechali Chardonnay, Rulenku, Svojsen a Devín. Kto mal nervy a stavil na vína porodené nevyspytateľným priebehom počasia, zrejme neobanuje.

Zdá sa, že rok 2015 bude napokon tým, ktorý vinárov a milovníkov vína poteší a bude sa naň spomínať v dobrom. Múdrejší budeme na jar roku 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinice #víno 2015