Platy Slovákov sú oproti roku 1989 reálne vyššie o 13 %

Slováci zarábajú nominálne osemnásobne viac ako v revolučnom roku 1989. Reálne si však o toľko viac dovoliť nemôžu. Ceny totiž rástli podobne dynamicky, najmä v porevolučných rokoch, kedy nebola výnimkou ani dvojciferná inflácia. Ako pri príležitosti blížiaceho sa 26. výročia Nežnej revolúcie vypočítali analytičky Poštovej banky, vlani tak boli naše zárobky oproti roku 1989 reálne vyššie iba o 13 %.

13.11.2015 14:46
debata (146)

"Znamená to, že priemerne zarábajúci Slovák si v súčasnosti môže zo svojho zárobku dovoliť kúpiť viac tovarov a služieb ako pred 26 rokmi. Z tohto uhla pohľadu vyplýva, že sa máme v priemere lepšie ako pred revolúciou,“ konštatuje analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Stále sa však nájdu aj potraviny, ktoré nás vychádzajú drahšie ako za socializmu. Na kúpu chleba či polotučného mlieka totiž musí priemerne zarábajúci Slovák v súčasnosti odpracovať o pár minút viac ako tomu bolo v roku 1989. Na druhej strane ale na väčšinu z vybraných tovarov už v súčasnosti pracujeme kratší čas ako pred revolúciou.

"Významný rozdiel medzi oboma obdobiami spočíva v tom, že oveľa lacnejšie nás v súčasnosti vychádza hlavne rôzna elektronika, domáce spotrebiče či automobily,“ konštatuje Glasová. Na kúpu tovarov dlhodobej spotreby totiž musíme v dnešnej dobe odpracovať podstatne kratší čas. Napríklad na farebný televízor sme museli v roku 1989 stráviť v práci až 83 dní, teda 12-násobne dlhší čas ako v dnešnej dobe na LCD televízor, kvôli ktorému musíme v práci stráviť sedem dní.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Slovensko