Nemocnice ušetria, prístroje nakúpia po novom

Štátne nemocnice by už v budúcnosti nemali nakupovať predražené prístroje. Pri zaobstaraní cétečiek, sonografov a ďalších prístrojov budú vychádzať z cien databázy, ktorú vytvorí rezort zdravotníctva.

19.11.2015 11:18 , aktualizované: 20:00
debata (13)

Novinkou je, že nemocnice musia vypracovať aj analýzu výnosov a nákladov. Z nej vyplynie, či bude nákup efektívny a kedy sa investícia vráti. Od nových pravidiel si minister zdravotníctva Viliam Čislák sľubuje väčšiu transparentnosť a tiež šetrenie verejných zdrojov.

V prvom kroku ministerstvo zdravotníctva vytvorí databázu priemerných cien zdravotníckej techniky za posledné tri až štyri roky, ktorá bude slúžiť nemocniciam aj rezortnej komisii verejného obstarávania. Cena sa rozoberie dopodrobna tak, aby sa dali porovnať prístroje s rovnakými funkciami. Analyzovať sa tak budú ceny CT prístrojov, MR prístrojov, pľúcnych ventilátorov, elektrochirur­gických generátorov či operačných laserov.

„Cieľom týchto krokov je, aby sme definitívne predchádzali špekuláciám o predražených nákupoch v nemocniciach. Je najväčší predpoklad, že pravidlá budú transparentné a efektívne,“ povedal vo štvrtok minister Čislák. Nové predpisy sa týkajú 39 nemocníc, ktorých zriaďovateľom je štát.

So zostavovaním databázy začína rezort od decembra tohto roka. Najskôr bude pracovať s údajmi zo Slovenska a z Česka, neskôr sa bude rozširovať o ďalšie krajiny.

V ďalšom kroku ministerstvo zavedie analýzu nákladov a výnosov, ktorá určí, či by sa financie na nákup prístrojov nedali použiť v nemocnici efektívnejšie v alternatívnom projekte. Cieľom tejto analýzy je prepočítanie maximálnej ceny prístrojov, ktoré sa nedajú analyzovať. Pôjde o zložitú techniku, ktorá je na Slovensku v obmedzených počtoch. Ide napríklad o lineárne urýchľovače, ktoré sa používajú na liečbu rakoviny. Na Slovensku sa nachádza iba pár prístrojov, napríklad v onkologických ústavoch v Bratislave a Košiciach či v nemocniciach v Martine a Trenčíne.

Súčasťou nových pravidiel je tiež rozšírenie ministerskej komisie, ktorá rozhoduje o nákupoch, o zástupcov zdravotných poisťovní. Tí by mali ako poradcovia hodnotiť potrebu techniky v regióne. V súčasnosti má komisia päť členov, všetko sú to zamestnanci ministerstva. V rezortnej komisii majú byť ako pozorovatelia a poradcovia aj zástupcovia Transparency International.

Nemocnice ešte neboli o novinkách informované, hoci majú začať platiť už od decembra. Nevedia, akým spôsobom budú postupovať. Napríklad Univerzitná nemocnica v Košiciach podľa hovorkyne Ladislavy Šustovej plánuje v dohľadnej dobe obstarávať zdravotnícku techniku aj nad 10-tisíc eur, na čo je potrebný súhlas ministerstva. Ministerstvo oboznámi všetky štátne nemocnice s pravidlami na budúci týždeň.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku (HPI) Tomáš Szalay povedal, že nové pravidlá prišli neskoro. „Presne pred rokom minister Čislák sľuboval zmeny vo verejnom obstarávaní a predkladá ich až teraz. Je čas pred voľbami a sľubuje niečo, čo nevie v budúcom roku garantovať, keďže v marci sú voľby a nie je isté, že aj potom bude ministrom zdravotníctva,“ uviedol Szalay.

Urobiť analýzu, koľko stojí cétečko na Slovensku, aká je jeho cena v Česku, nie je podľa analytika nič výnimočné. Poznamenal, že taký prieskum trhu si mali nemocnice robiť automaticky dávno a nie je na to potrebné nejaké nariadenie.

Ďalšie kroky ministerstva zhodnotil Szalay pozitívne. Súhlasí s tým, aby zástupcovia zdravotných poisťovní boli prítomní v komisii, hlavne pri nákupe „ťažkej techniky“, pretože v konečnom dôsledku platia tieto výkony a majú predstavu, aký je dopyt aj spotreba v danom regióne. „Otázka znie, prečo v komisií doteraz neboli?“ spýtal sa analytik.

Rovnakú otázku si Szalay položil aj v prípade, prečo doteraz nemocnice nenakupovali na základe analýzy nákladovej efektívnosti. „Ak mi niekto po štyroch rokoch vo vláde povie, že na Slovensku nakupujeme prístroje do štátnych nemocníc bez toho, aby sme si k tomu urobili analýzu, považujem to za zlyhanie celého mechanizmu, a nielen ministerstva, ale aj Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a celej vládnej garnitúry,“ dodal.

Realizácia nového projektu by sa mala ukončiť do konca budúceho roka. Odvtedy by už mal naplno fungovať systém nákupov nad 30-tisíc eur. Čislák očakáva, že neskôr by sa tieto pravidlá mohli rozšíriť aj na nákupy energií či služieb.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice