Koniec lepenia, diaľničné známky budú elektronické

Klasické nalepovacie diaľničné nálepky skončia v tomto roku. Vodiči od budúceho roka budú používať len elektronické diaľničné známky. Predpredaj elektronických známok sa začne už v polovici decembra. Koniec lepenia diaľničných známok prichádza s ročným meškaním. Systém bude zabezpečovať spoločnosť SkyToll, ktorá za to za 5 rokov získa 12 miliónov eur.

19.11.2015 15:07 , aktualizované: 20.11.2015 10:29
dialnicna znamka 2015 Foto: , ,
Vodiči od nového roka nebudú lepiť diaľničné nálepky na čelné sklá svojich áut. Elektronickú známku kúpia aj prostredníctvom internetu alebo mobilnej aplikácie.
debata (14)

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) nezavádza prechodné obdobie, počas ktorého by fungovali elektronické aj nalepovacie známky. Cena známok ostáva rovnaká.

Diaľničné známky na rok 2016 budú vodiči môcť kupovať novými spôsobmi. Diaľničiari zavádzajú možnosť zakúpenia elektronickej známky aj prostredníctvom internetu alebo mobilnej aplikácie. V tomto prípade bude platba prebiehať prostredníctvom platobnej karty.

V platnosti ostáva aj možnosť kupovať diaľničné známky na obchodných miestach. Má ísť o vybrané čerpacie stanice či niektoré hraničné priechody. Na poštách už diaľničné známky nebudú. Novinkou budú samoobslužné automaty. Vodiči, ktorí boli zvyknutí, že diaľničnú nálepku kúpia na každej čerpacej stanici môžu byť v januári sklamaní. V čase spustenia služby bude NDS predávať elektronické diaľničné známky len u vybraných partnerov, ktorých počet sa bude postupne rozširovať.

Diaľničiari očakávajú s príchodom nových diaľničných známok aj vyššie tržby. Zatiaľ však nevedia odhadnúť, o koľko presne vyberú viac. Novinka má úplne zamedziť obehu falošných diaľničných známok, ktoré bolo doteraz možné kúpiť lacnejšie cez inzeráty alebo cez internet. NDS zároveň rapídne zvýši percento skontrolovaných áut na diaľnici. Kým doteraz fyzickými kontrolami dokázali skontrolovať len veľmi malý počet vozidiel, po novom budú mať prehľad o zaplatení diaľničných poplatkov takmer pri každom motorovom vozidle na diaľnici.

Bez známky automatická pokuta

Kým teraz bolo kupovanie známok anonymné, po novom bude musieť vodič vyplniť údaje o svojom vozidle. Elektronická diaľničná známka bude viazaná na EČV vozidla. Druhým povinným údajom bude krajina registrácie vozidla. „Motorista dostane doklad o zaplatení a registrácii vozidla do systému spoplatnenia,“ povedal včera Milan Gajdoš, generálny riaditeľ NDS. V prípade predaja auta do iného okresu alebo zmeny značiek bude možné v systéme dané EČV pozmeniť. Vodiči tak nebudú musieť kupovať novú známku, ako to bolo doteraz pri správnom vyplnení kontrolného ústrižku, kde sa zapisuje značka auta.

NDS bude kontrolovať jednotlivé autá automaticky. Odpadáva tak nutnosť obmedzovania premávky na diaľnici a fyzického kontrolovania nálepiek. Na tento účel budú mať diaľničiari vlastný kamerový kontrolný systém, ktorý bude snímať značky vozidiel a porovnávať ich s databázou zaplatených elektronických diaľničných známok. Doplnok k statickým kamerám budú tvoriť vozidlá NDS jazdiace po diaľniciach, ktoré budú taktiež kontrolovať evidenčné čísla automobilov. „Nie je možné, aby vodič ročne kontrolným systémom aspoň raz za určité obdobie zachytený nebol. Bude zachytávaný tak často, že nebude ekonomicky výhodné, aby si diaľničnú známku nezakúpil,“ povedal Gajdoš. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky môže byť pre osobné vozidlo až do výšky 500 eur.

zväčšiť Elektronická známka. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
14-3x-znamka nova Elektronická známka.

Staré nálepky ako rezervný plán

Pôvodne sa uvažovalo o dodaní systému externou firmou za približne 5 miliónov eur. Generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš uviedol, že vytvorením vlastného systému spoločnosť ušetrí približne 50 % sumy za jeho vybudovanie. „Kamery, ktoré budú rozložené proporčne po diaľničnej sieti, budú snímať prechádzajúce motorové vozidlá, identifikovať ich evidenčné čísla a v rámci kontroly úhrad budú zisťovať, či motorové vozidlo má alebo nemá zakúpenú elektronickú diaľničnú známku,“ hovorí Gajdoš.

V minulosti sa objavovali informácie o tom, že po zavedení elektronických diaľničných známok ostanú počas istého obdobia v predaji aj známky, ktoré sa lepia na čelné sklo. Gajdoš včera potvrdil, že od nového roka v predaji klasické nálepky nebudú. Dôvodom je aj náročnosť následnej kontroly v prípade, že po diaľniciach by jazdili autá s nálepkami aj elektronickými známkami. Napriek tomu však tender na výrobu a distribúciu nálepiek na rok 2016, aké poznáme dnes, aj naďalej prebieha. Podľa diaľničiarov ide len o rezervný plán.

Ročné diaľničné nálepky z roku 2015 ostávajú v platnosti do 31. januára budúceho roka. Diaľničiari priznali, že kamerová kontrola začne na 100 % fungovať až od februára 2016. Dôvodom je najmä fakt, že v januári budú pod diaľniciach jazdiť ešte automobily s nálepkami.

Vodiči si budú môcť aj naďalej kúpiť elektronické diaľničné známky s platnosťou na jeden rok, mesiac alebo 10 dní. Za ročnú známku pre osobné auto motoristi naďalej zaplatia 50 eur, za mesačnú 14 eur a za 10 dňovú 10 eur.

Prevádzkovanie systému elektronických diaľničných známok bude zabezpečovať spoločnosť SkyToll, ktorá je zodpovedná aj za výber mýta pre nákladné automobily. Diaľničiari vyhlásili verejnú súťaž v apríli tohto roka. Predpokladaná cena za výber a evidenciu úhrad diaľničných známok bola stanovená na 30,8 milióna eur bez dane a výsledná cena je tak menej ako polovičná.

Agentúrna správa bola nahradená autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #elektronické diaľničné známky