Ruské banky sankcie Západu zvládli, peňazí majú dosť

Sankcie, ktoré na Rusko uvalili Spojené štáty a Európska únia, neúmyselne poskytujú podporu rovnakým ruským spoločnostiam, ktoré mali trestať. Niektoré z nich sa dokonca chvália, že reštrikcie viedli k zmenám miestneho finančného systému, vďaka ktorým je pre nich prístup k financovaniu teraz lacnejší a jednoduchší. Uviedla to agentúra Reuters.

21.11.2015 08:00
Sberbank Foto: ,
Sídlo ruskej banky Sberbank v Moskve.
debata (135)

Jedným z takýchto príkladov sú ruské domáce banky, napríklad Sberbank a VTB. Síce nemajú prístup na globálne kapitálové trhy, vzrástol im však objem firemných vkladov. Ruské firmy totiž v obave, že západné krajiny sankcie vystupňujú, previedli finančné prostriedky zo zahraničia späť do Ruska. Tento príliv lacnej tvrdej meny tiež paradoxne zlepšil pozíciu ruského bankového systému, ktorý tak môže lepšie pomáhať ďalším firmám vylúčeným z globálnych trhov kvôli sankciám alebo kvôli nezáujmu investorov.

Banke VTB vzrástol za minulý rok objem firemných vkladov o 20 percent. Banka tak mohla zvýšiť poskytovanie úverov firmám. Len v treťom štvrťroku objem firemných úverov poskytnutých bankou stúpol o 13 percent. „Je to obrovský nárast,“ uviedol k prílivu vkladov námestník šéfa VTB Herbert Moos. „Takmer všetko je v eurách alebo v dolároch. Prichádzajú nám v podstate peniaze z európskych alebo amerických bánk,“ dodal.

Ruská centrálna banka uviedla, že napriek hlbokej recesii vyvolanej poklesom cien ropy sa objem firemných úverov tento rok zvýšil o 7,1 percenta. Objem vkladov stúpol o 14 percent.

V roku 2012 predali ruské firmy 60 emisií eurobondov a získali z nich 40 miliárd dolárov. Tento rok bolo zatiaľ iba päť emisií a firmy z nich získali päť miliárd USD. Napriek tomu firmy nemajú problém dostať sa k financiám, ktoré sú navyše lacné. To vyvoláva otázky o účinnosti sankcií, ktoré boli pôvodne zamerané len na jednotlivcov blízkych ruskej vláde, avšak neskôr sa rozšírili a zabránili niektorým firmám v prístupe na zahraničné finančné trhy.

Ruský finančný systém sa dokázal prispôsobiť vďaka dvom základným bodom. Jedným z nich bolo rozhodnutie centrálnej banky zabezpečiť bankám v Rusku financovania prostredníctvom rôznych operácií po minuloročnom prepade kurzu rubľa. V najhoršom období vlani v decembri požičala centrálna banka tamojšom komerčným bankám 9,3 bilióna rubľov, čo zodpovedá zhruba 15 percentám ich súvahy. Druhým je repatriácia desiatok miliárd z firemných vkladov v zahraničí do domácich bánk.

„Trh eurobondov je pre ruské banky tradične dôležitý ako zdroj financií, ale nie je rozhodujúcim zdrojom,“ uviedol námestník šéfky centrálnej banky Alexej Simanovskij. „Je dobré mať napojenie, ale keď napojenie nie je, banky nájdu alternatívne zdroje.“

Niektorí analytici ale zároveň varujú, že súčasná situácia je neudržateľná a že požiadavky firiem na financovanie sa výrazne znížili kvôli recesii v Rusku spôsobenej prepadom cien ropy. Mnoho firiem kvôli tomu výrazne znížilo svoje kapitálové výdavky. Keď sa ekonomický rast obnoví, bankový systém podľa nich nebude schopný uspokojiť požiadavky firiem na pôžičky.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko #sankcie