V rozpočte sú zadné dvierka pre rodiny aj dôchodcov

Parlament dal v piatok zelenú poslednému štátnemu rozpočtu druhej Ficovej vlády v tomto volebnom období. Schváleniu rozpočtu na rok 2016 predchádzala vyše 15-hodinová búrlivá diskusia v parlamente. Kým vláda ho považuje za ambiciózny, opozícia ho tituluje rozpočtom premárnených príležitostí.

23.11.2015 06:30
debata (8)

Kritiku vzniesla aj voči ešte len očakávanému tretiemu sociálnemu balíčku. Ten by mal Smer predstaviť v decembri, pričom v ňom v prípade zostavenia vlády po marcových voľbách avizuje zmeny pre mladé rodiny a dôchodcov.

Opozičné strany majú v programoch sľuby v podobe podpory rodín, penzistov, ale aj nižších daní z príjmu či potravín. Opatrenia by sa mohli teoreticky financovať zo 150-miliónovej vytvorenej rezervy na údajný nepriaznivý ekonomický vývoj, ktorý však analytici zatiaľ neočakávajú. V rámci rezerv sa navýšili aj peniaze na významné investície o 100 miliónov eur, takmer na 176 miliónov eur. To súvisí s plánovaným príchodom štvrtej automobilky Jaguar Land Rover, ktorá zvažuje vybudovať závod pri Nitre. Vláda chce navýšenie štátnych rezerv vykryť lepším výberom daní.

Vďaka silnejšiemu ekonomickému rastu, lepšiemu výberu daní, nižšiemu čerpaniu eurofondov či zníženiu počtu sporiteľov v II. penzijnom pilieri mohla vláda rozdeliť na budúci rok v rámci priorít vyše jednu miliardu eur. Z týchto zdrojov ide takmer 400 miliónov eur na nižší deficit, a teda aj dlh, a rovnaká suma na dva sociálne balíčky vlády, v ktorých dominujú tento rok vlaky zadarmo, nižšie odvody a vyššie platy a od januára 2016 nižšia DPH na potraviny, pomoc pre zaostalejšie regióny, dotácie na zatepľovanie, lacnejšie lieky či vratky za plyn. Na prelome rokov 2015 a 2016 by rodiny, ktoré odoberajú zemný plyn, mali dostať poukážku na desať až stošesťdesiatpäť eur. Takmer 150 miliónov bude stáť 4-percentný rast platov vo verejnej správe.

Zníženie DPH na mäso, ryby, mlieko, chlieb či maslo zo súčasných 20 na 10 percent štátnu kasu v roku 2016 vyjde takmer na 77 miliónov eur. Ak by obchodníci premietli zníženie DPH v plnej miere, tak cena potravín by na pulte mala byť od budúceho roka nižšia o 8,3 per­centa. Ak ľudia dnes v obchodoch nakúpia košík zlacňovaných potravín za 80 eur, od Nového roka by ich rovnaký nákup mal vyjsť na 73,3 eura.

„Schválený rozpočet má za cieľ podporovať domácu ekonomiku, znižovať deficit verejných financií, zvyšovať zamestnanosť a realisticky vytvárať predpoklady na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu v roku 2018. Pochybnosti opozície, ktorá v rozprave upozorňovala, že v posledných rokoch deficit skôr stagnoval, považujem za ,opozičný folklór',“ povedal v piatok minister financií Peter Kažimír.

Za návrh štátneho rozpočtu na budúci rok v piatok hlasovalo 80 z celkovo 135 prítomných zákonodarcov. Proti návrhu bolo 42 poslancov a 13 sa zdržalo. Schválený rozpočet na rok 2016 počíta s príjmami vo výške 14,27 miliardy eur a s výdavkami v sume 16,2 miliardy eur.

Kto dostane z rozpočtu najviac a kto najmenej
rezort (v mil. eur) 2016 zmena*
ministerstvo práce 2 150,1 –4 %
ministerstvo vnútra 2 132,4 +2 %
ministerstvo dopravy 2 040,7 –2 %
ministerstvo zdravotníctva 1 490,6 +6 %
ministerstvo školstva 1 226,7 –18 %
ministerstvo pôdohospodárstva 1 064 –10 %
ministerstvo obrany 880,6 +10 %
ministerstvo financií 424,9 +3 %
ministerstvo spravodlivosti 350,9 +13 %
ministerstvo hospodárstva 241,5 –19 %
ministerstvo kultúry 202,9 +6 %
ministerstvo životného prostredia 137,2 –80 %
ministerstvo zahraničných vecí 106,1 –14 %
SIS 44,1 +0,5 %
úrad vlády 37,6 –48 %
parlament 32,4 +22 %
najvyšší súd 9,3 +1 %
prezident 4 –10 %
* Rozpočet na rok 2016 verzus rozpočet na rok 2015

Kritika zdravotníkov a učiteľov

Niektorí ekonómovia vláde vyčítajú nízku podporu zdravotníctva. „V dôsledku starnutia populácie nás v budúcnosti čaká zvyšovanie deficitov v dôchodkovom systéme aj v zdravotníctve. Vláda by preto mala využiť súčasný priaznivý ekonomický vývoj skôr na znižovanie verejného dlhu a nie na rozdávanie peňazí potenciálnym voličom. O čo viac teraz znížime dlh, o to menej bolestivé opatrenia bude treba v budúcnosti prijímať na udržanie verejných financií,“ povedal riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Peter Goliaš.

Na zdravotníctvo ide 4,6 miliardy eur, čo je medziročne viac o šesť percent. „Je to ten starý spor, či je peňazí veľa, alebo málo. Či sa využívajú efektívne, alebo neefektívne. Jednoznačne tvrdíme, že medziročne verejné zdroje na krytie potrieb v zdravotníctve rastú, a to nielen z titulu poistencov štátu, ale kľúčovo vďaka lepšiemu vývoju na trhu práce,“ konštatuje Kažimír.

Kažimír reagoval aj na aktuálne požiadavky zamestnancov školstva. V tejto súvislosti upozornil na to, že mzdy odborných pracovníkov v školstve v uplynulých rokoch rástli dvojnásobným tempom oproti priemeru hospodárstva. Napriek tomu si uvedomuje, že problémy v rezorte pretrvávajú.

„To neznamená, že sme skončili, že v školstve je všetko v poriadku, ale z hľadiska možností, ktoré rozpočet vytvára, to je to maximum, čo sme dnes schopní ponúknuť. A opakujem, toto maximum bolo odobrené kľúčovými zástupcami vyše 150-tisíc zamestnancov školstva,“ dodal Kažimír.

Rizík rozpočtu je viacero

Riziká rastu pre budúci rok sú podľa ekonómov najmä z externého prostredia, ako je spomalenie rastu rozvíjajúcich sa trhov vrátane druhej najväčšej ekonomiky sveta – Číny, stále nedoriešený problém gréckych verejných financií či emisná kauza automobilky Volkswagen. Rezort financií vidí riziko aj v súčasnej utečeneckej kríze spojenej s bezpečnostnými hrozbami v Európe. Problémom sú takisto finančné dosahy pre európske štáty v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Vláda sa však spolieha na to, že prípadné väčšie ekonomické výkyvy zvonku vykryje lepšou domácou spotrebou a novými investíciami. Kľúčové však bude, ako sa štátny rozpočet v budúcom roku vyrovná s domácimi rizikami. Na tie upozornila nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Najvýznamnejšie riziko predstavuje zadlžené zdravotníctvo, podľa odhadov rady na úrovni 150 miliónov eur, keďže návrh rozpočtu uvažuje s nízkym rastom výdavkov v porovnaní s minulosťou, pričom neboli vládou predstavené žiadne nové opatrenia.

Deficit verejných financií by mal v roku 2016 podľa rady dosiahnuť 2,7 percenta hrubého domáceho produktu. Rezort financií očakáva, že ho zníži k úrovni 1,93 percenta. Európska komisia zase tvrdí, že slovenský deficit dosiahne úroveň zhruba 2,4 percenta HDP.

Otázky a odpovede

Čo z rozpočtu pocítia ľudia najviac?
Najväčší prínos budú mať bežní ľudia zo zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH). Od začiatku roka 2016 klesne DPH z 20 na 10 percent pri všetkých druhoch chladeného mäsa, sladkovodných rýb, mlieka, masla a čerstvého chleba. Podľa obchodníkov sa mesačná úspora ľudí po zavedení 10–percentnej DPH bude pohybovať v rozmedzí od 15 do 20 eur za mesiac. Od januára napríklad cena kilogramu chladených kuracích rezňov klesne zo 7,95 eura za kilogram na 7,29 eura za kilogram. Na zlacnenie o 0,66 eura budú zákazníci upozornení duálnymi cenovkami známymi zo zavádzania eura.

Zmení rozpočet pomery v školstve a zdravotníctve?
Predstaveným rozpočtom štát nedosiahol spokojnosť učiteľov ani zdravotných sestier. Učitelia žiadajú ešte razantnejšie zvyšovanie platov ako o dohodnuté štyri percentá, a spokojní by boli, ak by každému jednému učiteľovi vzrástol plat o 150 eur. Sestričky sa zas obávajú, že napriek v rozpočte schválenému záväzku zvyšovania ich platov k nemu nakoniec nepríde pre nedostatok zdrojov v zdravotníctve. Kľúčovou prebiehajúcou reformou slovenského školstva je zavádzanie duálneho vzdelávania, ktoré vybraným žiakom zabezpečuje prax priamo v priemyselných podnikoch. V zdravotníctve reformy chýbajú, vládou presadzovaný model jednej zdravotnej poisťovne sa doteraz neuskutočnil.

Počíta sa s vyššími dôchodkami?
Smer zvažuje, že v decembri predstaví transformáciu vianočného príspevku na trinásty dôchodok. V rozpočte na spustenie 13. dôchodku môže slúžiť napríklad rezerva 150 miliónov eur. Približne milión starobných dôchodcov má v roku 2016 zatiaľ isté len zvýšenie penzie o 1,9 eura. Ešte menej, v rozmedzí od 0,3 do 1,7 eura, porastú v budúcom roku dôchodky 600–tisíc ľudí poberajúcich invalidné, sociálne, vdovské a sirotské penzie. Vláda v budúcom roku dôchodcom pridá hlavne nepriamo znížením DPH na vybrané potraviny, nižšími doplatkami na lieky a zachovaním cestovania vlakom zadarmo.

Dosiahne Slovensko vyrovnaný rozpočet v roku 2018
Chýbajú ešte opatrenia v rozsahu 400 miliónov eur ročne, či už pri krátení výdavkov, alebo zvyšovaní príjmov rozpočtu. Bez mierneho zvyšovania daní by vyrovnaný rozpočet mal byť o niečo neskôr.

(bt)

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet