Kiska kritizoval plánované rozšírenie plynovodu Nord Stream

Slovensku sa nepozdávajú plány na rozšírenie prepravnej kapacity plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora do Nemecka a ktorý by mohol znížiť objem tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu a Slovensko ďalej do západnej Európy. Prezident Andrej Kiska v pondelok povedal, že projekt ide proti snahám o zníženie závislosti EÚ na ruskom plyne.

23.11.2015 12:41
debata (59)

"Viac našich partnerov v EÚ argumentuje tým, že je to ‚len‘ obchodný projekt súkromných spoločností a že by sa do neho nemala miešať politika. Tento postoj je v rozpore so záujmami znižovať závislosť na ruskom plyne. Je v protiklade s našimi skúsenosťami, aké dramatické dôsledky môže mať zneužívanie dodávok plynu ako nástroja na presadzovanie politických cieľov, "povedal Kiska na konferencii o energetike.

Projekt rozšírenia plynovodu Nord Stream je podľa Kisku namierený proti strategickému cieľu stabilizovať situáciu na Ukrajine a umožniť jej ďalší rozvoj. „Ak budeme akceptovať, že Nord Stream 2 je ‚len‘ súkromný biznis, potom bohužiaľ dáme za pravdu euroskeptikom, ktorí tvrdia, že celý projekt EÚ je len obyčajný biznis,“ uviedol Kiska.

Akcionársku dohodu o rozšírení plynovodu Nord Stream podpísala ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a jej európski partneri začiatkom septembra. Realizácia projektu by umožnila Rusku stať sa nezávislým na tranzite plynu do Európy cez Ukrajinu, s ktorou sa Moskva v minulosti opakovane dostala do sporu ohľadom dodávok suroviny. Obmedzenia prepravy plynu cez Ukrajinu by v budúcnosti tiež spôsobilo pokles príjmov Slovenska z poplatkov za tranzit ruského plynu ďalej do západnej Európy.

Proti zámeru o rozšírenie kapacity plynovodu sa už skôr postavil aj slovenský premiér Robert Fico. V septembri po stretnutí s ukrajinským náprotivkom Arsenijom Jaceňukom povedal, že nie je možné najprv mesiace hovoriť o potrebe stabilizácie situácie na Ukrajine a potom prijať ohľadom plynovodu Nord Stream riešenie, ktoré stavajú nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko do nezávideniahodnej situácie.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Andrej Kiska #Nord Stream