Po službách Hopin a Uber prichádza na Slovensko Liftago

Na Slovensko prichádza česká taxislužba Liftago, ktorú má vo svojich smartfónoch vyše stotisíc ľudí.

23.11.2015 14:07
Taxi Foto:
Taxi
debata

Aktuálne testuje beta verziu aplikácie pre Android a iOS medzi vodičmi a zákazníkmi v Bratislave. Ako oznámila, na Slovensku je na účely testovania zapojených momentálne niekoľko desiatok vodičov a do konca roka tu chce mať približne stovku taxikárov na trhu. Cieľom mobilnej služby je poskytovať zákazníkom vodičov na princípoch voľného trhu a byť efektívnym doplnkom k mestskej doprave. Mala by skrátiť čakanie aj počas dopravnej špičky.

V Česku službu využívajú stovky vodičov v Prahe, Brne a v Ostrave. Liftago ako jediné na trhu umožňuje zapojeným taxikárom, aby pracovali aj pre iné taxislužby bez obmedzení. „Chceme s komunitou taxikárov dlhodobo vybudovať fungujúcu dopravnú platformu a zaviesť férové podmienky na trhu v osobnej preprave pre zákazníkov aj dopravcov,“ informoval manažér spoločnosti Liftago pre Slovensko Tomáš Sroka.

Aplikácia Liftago zahŕňa tzv. trhovisko jázd, kde zákazník na displeji uvidí niekoľko konkrétnych ponúk od viacerých taxikárov, ich vzdialenosť, typ vozidla a obľúbenosť. Zákazník si môže dotykom na displeji vybrať najlepšiu ponuku z hľadiska ceny, rýchlosti alebo správania vodiča. Taxikári ponúkajú v aplikácii ceny za jazdu na základe niekoľkých reálnych taríf v taxametri. Nemusia sa zo služby počas špičiek vypínať ako pri bežnej taxislužbe a sú k dispozícii používateľom. „Hoci sú v Liftagu zapojení taxikári, ktorí majú živnosť, platnú licenciu a kvalitné auto, o ich výbere nakoniec rozhodujú samotní zákazníci – ich hodnotením v aplikácii,“ uviedol Sroka. Platba prebieha v hotovosti alebo bezhotovostne po zadaní platobnej karty do aplikácie.

Na slovenskom trhu na základe mobilnej aplikácie už pôsobia alternatívne taxislužby Hopin a Uber. Ministerstvo dopravy pred časom upozornilo spoločnosť Uber Slovakia, s. r. o. (Uber), že pri zabezpečovaní osobnej prepravy objednanej cez smartfónovú aplikáciu je potrebné dodržiavať zákon o cestnej doprave z roku 2012. Zástupcov firmy požiadalo, aby informovali všetkých vodičov zaregistrovaných v tejto aplikácii, že ak nemajú potrebné doklady, dopúšťajú sa porušovania uvedeného zákona.

Únia taxikárov z Bratislavy v závere septembra zorganizovala v uliciach hlavného mesta protestnú jazdu proti aktivitám Uberu. Finančná správa pripravila pokyn pre Uber, ako má vyzerať jej podnikanie, aby bolo v súlade so zákonom. Kontrolu v oblasti taxislužby vykonávajú mestá, obce a polícia. Hlavné mesto Bratislava vyzvalo Uber k dodržiavaniu právnych predpisov a najmä poukázalo na povinnosť vodičov mať platnú koncesiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber #Hopin #Liftago