S novou 20-eurovkou sa môžete stretnúť od stredy

Centrálne banky eurozóny začnú od stredy 25. novembra uvádzať do obehu nové dvadsaťeurové bankovky zo série Európa.

24.11.2015 17:04
debata (5)

Bankovky starej série sa budú postupne z obehu sťahovať. Naďalej však zostávajú zákonným platidlom a budú obiehať bez časového obmedzenia. Preto ich nie je potrebné vymieňať za bankovky novej série, upozornil na utorňajšej tlačovej konferencii člen bankovej rady Národnej banky Slovenska Viliam Ostrožlík. Ukončenie statusu zákonného platidla z prvej série oznámi Eurosystém v dostatočnom časovom predstihu. Aj potom ich však bude možné zameniť v centrálnych bankách eurozóny.

Dvadsaťeurovka zo série Europa - predná strana Foto: ECB
20 eur, bankovka, Dvadsaťeurovka zo série Europa - predná strana

Nová bankovka obsahuje niekoľko nových a zdokonalených ochranných prvkov. Predstavitelia centrálnej banky naďalej odporúčajú pri verifikácii pravosti bankoviek dodržiavať základné postupy, teda kontrolovať bankovky hmatom, pohľadom a naklonením. Nová dvadsaťeurovka má rovnaké dominantné farby, je však o čosi farebnejšia. Nezmenili sa ani rozmery novej bankovky. Pri kontrole hmatom je potrebné posudzovať kvalitu papiera a hĺbkotlač. Bankovkový papier je z bavlny, je pevný a pružný. Pri kontrole pohľadom a naklonením obsahuje nová bankovka viacero ochranných prvkov, ako vodoznak, priehľadné okienko s portrétom Európy, ochranný prúžok či striebristý prúžok v pravej časti bankovky.

Dvadsaťeurovka zo série Europa - zadná strana Foto: ECB
20 eur, ECB Dvadsaťeurovka zo série Europa - zadná strana

Dvadsaťeurová bankovka zo série Európa je pritom už tretím nominálom, ktorý Eurosystém vymieňa. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Ďalšie nové bankovky v nominálnych hodnotách 50, 100, 200 a 500 eur prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #bankovka