Šéf SBA Branislav Šafárik sa vzdal funkcie

Generálny riaditeľ Slovak Business Agency (SBA) Branislav Šafárik sa vzdal funkcie. Ako informovala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková, Šafárik svoju rezignáciu správnej rade SBA odovzdal písomne v utorok, čím sa svojej funkcie vzdal a jeho pôsobenie týmto dňom vo funkcii končí.

24.11.2015 17:10
debata (8)

Šafárik doručil listom zámer rezignovať na funkciu generálneho riaditeľa správnej rade ešte minulý týždeň. Na utorňajšom zasadnutí správna rada následne vymenovala do funkcie s pôsobnosťou od 25. novembra nového generálneho riaditeľa, Martina Holáka.

Rezort hospodárstva začal vykonávať audit v SBA na základe zistených skutočností súvisiacich s organizovaním konferencie TechMatch a hospodárením spoločnosti. Ako v utorok uviedla Žiaková, kontrola v SBA stále pokračuje.

Agentúra SBA sa stala terčom kritiky pre náklady na konferenciu TechMatch Slovakia 2015, ktorú viacerí IT odborníci, verejnosť aj politická opozícia označili za predraženú, keďže dohodnutá čiastka rámcovej zmluvy pôvodne dosahovala viac ako 1,4 milióna eur. Šafárik ešte v piatok 9. októbra povedal, že rozpočet konferencie sa už znížil o 300 tisíc eur na 1,1 mil. eur a mal by sa ešte meniť smerom dole v závislosti od reálne vykonaných služieb.

Pred časom predseda strany NOVA Daniel Lipšic a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič upozornili na ďalšiu zmluvu uzavretú agentúrou SBA, ktorú takisto označili za predraženú a nevýhodnú. Ide o zmluvu na prenájom kancelárií v objekte Twin City v oblasti Mlynských Nív v Bratislave. Výška celkovej zazmluvnenej čiastky predstavuje 4,3 mil. eur a podľa opozičných politikov bola dohodnutá suma dvojnásobne predražená.

SBA je štátna agentúra na podporu malých a stredných podnikov. Vznikla v roku 1993 spoločnou iniciatívou EÚ a vlády SR.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SBA