V Európe veľa dlžníkov mešká s platením dlhov, ohrozených je bilión eur

Rozsah nesplácaných úverov v bankách v Európskej únii je aj napriek poklesu v posledných rokoch znepokojivo vysoký.

25.11.2015 07:47
debata (7)

Dosahuje objem približne jedného bilióna eur, čo predstavuje ročný výkon španielskej ekonomiky a 7,3 percenta ekonomiky EÚ. Uviedol to v utorok Európsky bankový úrad (EBA).

Podiel takzvaných úverov v zlyhaní (NPL) u veľkých európskych bánk predstavoval na konci júna 5,6 percenta celkového objemu pôžičiek a klesol zo 6,1 percenta na začiatku roka. V USA je však tento ukazovateľ zhruba polovičný a v Ázii ešte nižší, uviedla EBA.

NPL definuje úrad ako pôžičky, ktorých splátky meškajú viac ako 90 dní, alebo také, u ktorých boli ešte pred týmto termínom registrované pravdepodobné problémy so splácaním. Údaje EBA sa týkajú 105 bánk v 20 krajinách EÚ a Nórsku.

Najhoršie na tom sú podľa údajov EBA banky na Cypre, ktorých polovica úverov je klasifikovaná ako zlá. Nasleduje Slovinsko (28,4 percenta), Írsko (21,5 percenta) a Maďarsko (18,9 percenta). Talianske banky majú 16,7 percenta nesplácaných úverov.

„Situácia sa síce postupne zlepšuje, kvalita úverových aktív ale zostáva významným zdrojom obáv a je brzdou poskytovanie nových úverov aj ziskovosti bánk,“ uviedol EBA podľa agentúry Reuters.

Najnižší podiel zlých úverov mali banky vo Švédsku, u ktorých predstavoval 1,1 percenta na celkovom objeme. Veľmi nízky je tiež v Nórsku, Fínsku, Británii, Holandsku a Nemecku, kde podiel nesplácaných pôžičiek predstavoval 3,4 percenta.

Priemerná ziskovosť európskych bánk meraná návratnosťou základného ukazovateľa kapitálu sa v polovici roka zlepšila na 9,1 percenta z nuly na konci roka 2013. Bola tak stále pod hranicou desiatich percent, ktorá je podľa bánk minimom potrebným k dlhodobému pokrytiu nákladov kapitálu. Nemecké banky majú kapitálovú návratnosť len 6,2 percenta, uviedol EBA.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Európska únia