Nová 20-eurovka sťaží falšovanie peňazí

Oddnes sa v peňaženkách Slovákov môže objaviť nová 20-eurová bankovka. Cieľom novej série bankoviek je uľahčiť odhaľovanie falošných peňazí. Až každá piata bankovka v peňaženke Slováka má hodnotu práve 20 eur.

25.11.2015 13:00
debata (1)

Populárnejšie s 26,9-percentným podielom sú u len 50-eurové bankovky a najmenej ľudia v krajine pod Tatrami platia bankovkami v hodnote 200 eur, ktorým na domácom peňažnom trhu patrí len 0,3-percentný podiel.

Nová 20-eurová bankovka. Foto: ECB
10 dvadsat eur druha seria Nová 20-eurová bankovka.

V krajinách platiacich eurom polícia len za prvý polrok tohto roka odhalila 454-tisíc falošných bankoviek. Z nich až 80 percent tvorili falošné peniaze s hodnotou 20 a 50 eur. Európska centrálna banka v snahe zastaviť podvodníkov začala s postupnou výmenou peňazí, ale staré 20-eurové bankovky sú platné bez časového obmedzenia a z trhu budú stiahnuté postupne ukladaním peňazí v bankách. Ľudia ich vďaka tomu nemusia nikde cielene vymieňať.

„Podvodníci sa väčšinou falošnými peniazmi nesnažia oklamať Európsku centrálnu banku. Len blázon by si prišiel vložiť falošné peniaze do banky, aby ho okamžite chytili,“ povedal Gabriel Schlosser, odborník z odboru riadenia peňažného obehu v Národnej banke Slovenska.

Stará 20-eurová bankovka. Foto: ECB
10 dvadsat euro prva seria Stará 20-eurová bankovka.

Cieľom podvodníkov je dostať falošné peniaze nenápadne do obehu najčastejšie platením v hotovosti na frekventovaných miestach, ako sú obchodné nákupné centrá, predajne potravín a nočné zábavné podniky ako diskotéky. „Snažia sa využiť veľký nával ľudí, keď predavači nemajú čas skontrolovať pravosť peňazí v čítacích zariadeniach, čím obchodníkom vzniká veľká škoda. Ak sa totiž u niekoho zistí falošná bankovka, nedostane za ňu žiadnu náhradu,“ pokračoval Schlosser.

Podvodníci sa väčšinou falšovanými peniazmi nesnažia oklamať centrálnu banku. Len blázon by prišiel vložiť falšované peniaze do banky, aby ho okamžite chytili.
Gabriel Schlosser

Na Slovensku zatiaľ nebol odhalený žiadny gang falšovateľov peňazí. Ľudia si preto musia dávať pozor hlavne pri preberaní peňazí od cudzincov. Naposledy sa 31-ročný Ukrajinec pokúsil 11. októbra 2015 zaplatiť účet falošnou bankovkou v reštaurácii na Hurbanovom námestí v Bratislave. „Obvinenie zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov vzniesol vyšetrovateľ Policajného zboru voči 31-ročnému Mykolovi¤G., občanovi Ukrajiny. Podľa doterajších informácií si obvinený zadovážil jeden kus bankovky nominálnej hodnoty 100 eur na inom papieri, ako je pravý, s napodobenými ochrannými znakmi,“ informovala v tom čase Lucia Miháliková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Počas prehliadky vozidla podozrivého Ukrajinca polícia zaistila ďalších päť falošných 100-eurových bankoviek.

Bankovku chráni princezná

Zabrániť falšovaniu peňazí majú nové ochranné prvky, ľahko rozoznateľné bežnými ľuďmi. Najsilnejším ochranným prvkom bankoviek v hodnote 20 eur je obraz princeznej Európy, ktorú je vidno, keď sa bankovka podrží proti svetlu, čím sa spriehľadní holografické okienko zobrazujúce tvár ženy. Druhým novým ochranným prvkom je smaragdové číslo zobrazujúce hodnotu bankovky. Pri naklonení bankovky sa farba čísla mení zo smaragdovozelenej na tmavomodrú. Nová bankovka v hodnote 20 eur je treťou zo série Európa. Slováci tak už vo svojich peňaženkách môžu vidieť nové peniaze v hodnote päť a desať eur. Rovnako ako na bankovkách prvej série z roku 2002 sú aj na bankovkách druhej série zobrazené architektonické slohy z rôznych období európskych dejín, ako aj mosty a mapa Európy. Tieto prvky symbolizujú, ako spoločná mena spája ľudí v celej eurozóne.

Ilustračné foto. Foto: Robert Huttner
pocasie, teplo, bankomat Ilustračné foto.

„Organizované je falšovanie peňazí napríklad v Taliansku. Pre políciu je veľmi ťažké rozbiť takýto gang, keďže nikdy sa na jednom mieste nevytlačia komplet falošné bankovky. Systém funguje tak, že na jednom mieste sa vyrobí papier na falošné bankovky, úplne inde ochranné prúžky a pomocou kuriérov sa všetky veci potrebné na výrobu falošnej bankovky stretnú na jednom mieste a následne vytlačia,“ priblížil Schlosser. Falošné bankovky potom opäť kuriéri distribuujú, najčastejšie do niektorého z 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro, ale falošné eurá sa už objavili aj v ďalekej Číne. "Naša polícia bola napríklad veľmi úspešná v roku 2013, keď sa jej podarilo zadržať takéhoto kuriéra.

V tom roku tak počet odhalených falošných bankoviek a mincí na Slovensku jednorazovo stúpol na 35¤202 kusov. Podvodníci sa vtedy najviac zamerali na falšovanie 2-eurových mincí, ktorých polícia zadržala 31¤660 kusov," pokračoval Schlosser. Od zavedenia eura ide o historicky najvyšší počet odhalených falošných peňazí a napríklad v roku 2012 zadržali policajti „len“ 4¤451 falošných bankoviek a mincí.

Veľmi nebezpečné je tlačenie peňazí študentmi. Tí si neuvedomujú, že naskenovanie eurovej bankovky do počítača je síce beztrestné, ale okamžite, ako ju vytlačia, môžu byť obvinení zo zločinu falšovania peňazí, ktorý sa môže potrestať trestom odňatia slobody až na sedem až desať rokov. Oficiálne totiž môžu tlačiť peniaze len Európskou centrálnou bankou vybrané tlačiarne. Na Slovensku sa takáto tlačiareň nenachádza a najbližšia je v rakúskom hlavnom mieste Viedni.

Spoločná mena euro bola spustená do obehu 1.¤januára 2012 v 12 štátoch eurozóny. Aktuálne je národnou menou pre 338 miliónov ľudí žijúcich v 19 krajinách Európskej únie. Hodnota papierových a kovových peňazí kolujúcich medzi ľuďmi dosiahla podľa Európskej centrálnej banky hodnotu 1,1 bilióna eur. V porovnaním s touto sumou je hodnota zadržaných falošných bankoviek len minimálna, keďže v prvom polroku 2015 bolo zadržaných 454-tisíc falošných bankoviek v hodnote tesne nad 18 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #bankovka #falšovanie peňazí