RegioJet pridá vozne vo vlakoch z Prahy do Košíc

Súkromný dopravca RegioJet, a.s. predĺži svoje medzinárodné vlaky z Prahy cez Ostravu a Žilinu do Košíc a späť, pričom najdlhšie budú nočné spoje s trinástimi vozňami.

25.11.2015 22:48
debata

Najkratšie vlakové súpravy sa predĺžia zo šiestich na sedem vozňov. Spoločnosť o tom informovala v stredu s tým, že tieto zmeny zavedie od platnosti nového cestovného poriadku 13. decembra tohto roku.

RegioJet plánuje počas decembra zaradiť do prevádzky nočných vlakov medzi Prahou a Košicami lôžkové a ležadlové vozne. Na najdlhšie vlaky nasadí najmodernejšiu lokomotívu Siemens Vectron. Zároveň predĺži spojenie na Slovensko do Banskej Bystrice a Martina a začne prevádzkovať vlak z Prahy do Přerova a Zlínskeho kraja. „Posilnenie prevádzky spojov na trase Praha – Košice a späť nijako nesúvisí s budúcnosťou prevádzky vlakov na trase Bratislava – Košice a späť,“ uviedol hovorca RegioJet Aleš Ondrůj.

RegioJet v pondelok oznámil, že prevádzku svojich diaľkových vlakov medzi Bratislavou a Košicami skončí v prvom štvrťroku budúceho roka. Zdôvodnil to nečinnosťou ministra dopravy Jána Počiatka, ktorý podľa prepravcu neurobil nič pre to, aby zabránil štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko v poškodzovaní RegioJetu nekalou súťažou a podnákladovými cenami. Ministerstvo dopravy a štátny prepravca tieto tvrdenia rázne odmietli. RegioJet uviedol, že stratil nádej na férové podnikanie na Slovensku. Od zavedenia nového cestovného poriadku 13. decembra budú medzi Bratislavou a Košicami jazdiť iba tri páry žltých vlakov, prepravca zruší nočný spoj a už nezavedie ďalšie plánované denné spoje.

RegioJet prepravil za deväť mesiacov tohto roka v Českej republike a na Slovensku spolu takmer 5 miliónov cestujúcich. Žlté vlaky spoločnosti využilo 4,61 milióna a autobusy 330 tisíc ľudí. Vlaky z Prahy do Košíc, resp. Martina a späť za trištvrte roka previezli 2,19 milióna cestujúcich, regionálne vlaky na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno 1,75 milióna a vlaky medzi Bratislavou a Košicami 667 tisíc ľudí. Spomínaných 330 tisíc pasažierov využilo autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava.

Spoločnosť RegioJet, a.s. so sídlom v Bratislave bola založená v októbri 2010, má základné imanie 25 tis. eur a jej akcionárom je česká spoločnosť Student Agency, k. s. so sídlom v Brne. RegioJet začal prevádzkovať osobnú vlakovú dopravu na trati Bratislava – Dunajská Streda v marci 2012, diaľkové vlaky na trase Bratislava – Žilina – Košice v decembri 2014 a autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava vo februári 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #RegioJet