Kažimír v Prahe: Pre Slovensko je euro úspešný príbeh

Prijatie eura Slovensku zvýšilo výkon ekonomiky o desatinu, uviedol minister financií Peter Kažimír počas návštevy Prahy.

25.11.2015 23:00
debata (45)

Česká republika v budúcnosti euro zrejme prijme. Zatiaľ by sa však s prechodom na jednotnú európsku menu nemala ponáhľať kvôli nevyjasnenej aktuálnej situácii v eurozóne. Vyplýva to zo stredajšieho vyjadrenia Kažimíra na prednáške na Vysokej škole ekonomickej v Prahe. Na Slovensku podľa neho pri prijatí eura prevážili výnosy nad nákladmi.

„Som presvedčený, že Česko bude mať euro. Len musí zostať euro. Šancu vyčkávať vám dáva nejasná situácia v eurozóne. Je potrebné počkať, ako bude eurozóna vyzerať, a to nebude trvať dlho,“ uviedol Kažimír s tým, že celý proces vývoja eurozóny urýchli migračná kríza.

Zároveň ocenil, že sa v Česku na rozdiel od Slovenska ešte pred prijatím jednotnej európskej meny vedie o tomto kroku debata. „Ale nemali by sme zatvárať oči nad tým, že ČR je otvorená exportná ekonomika s väčšinou partnerov v Európe,“ upozornil.

V prípade Slovenska podľa neho prijatie eura zvýšilo výkon ekonomiky. „Keby sme euro nemali, tak by ten ekonomický rast bol o desať percent nižší. Pre nás je to úspešný príbeh,“ uviedol Kažimír.

Slovensko prijalo euro v roku 2009. V ČR sa už dlhší čas vedú debaty o prijatí eura a podľa posledných prieskumov skôr prevažujú odporcovia jednotnej európskej meny. Zástancom prijatia eura bol doteraz aj prezident Miloš Zeman. Euro je v súčasnosti technicky možné prijať podľa odborníkov aj politikov najskôr v roku 2020.

Kažimír hovoril tiež o boji proti daňovým únikom. Podľa ministra sa podarilo od roku 2012 na Slovensku znížiť rozdiel medzi tým, koľko by mal štát z DPH získať, a skutočným výberom o štvrtinu. Takzvaná medzera DPH bola v roku 2012 na Slovensku 39 percent. V ČR bola v tom čase necelých 24 percent.

„Spolu 1,5 miliardy eur navyše oproti úrovni roku 2012 priniesol boj proti daňovým únikom. Ak by sme sa dostali na úroveň priemeru EÚ, tak ten dodatočný výnos stúpne ešte o 0,8 miliardy eur,“ uviedol.

K boju proti daňovým únikom podľa Kažimíra pomohlo napríklad spustenie kontrolného hlásenia, ktoré bude zavedené aj v ČR od januára 2016. „Kontrolným hlásením sme dostali diaľkové svetlá,“ uviedol.

Slovenský minister financií Peter Kažimír v stredu začal svoju dvojdňovú oficiálnu návštevu Českej republiky.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro #Peter Kažimír