Štátne teplárne budú mať exekučnú imunitu

Parlament v stredu schválil ochranu štátom vlastnených výrobcov tepla pred exekúciou ich majetku.

26.11.2015 00:00
debata (2)

Príslušnú novelu zákona navrhla ľavicová vláda premiéra Roberta Fica v reakcii na prehratý dlhoročný spor štátnej teplárne Bratislavská teplárenská (BAT), ktorá má zaplatiť finančnej skupine Penta takmer 30 miliónov eur. Časť opozície aj Penta tvrdili, že zavedenie exekučnej imunity je protiústavné.

Podľa predlohy, ktorú v snemovni presadili poslanci vládnych sociálnych demokratov, exekúcii nanovo nebudú podliehať nehnuteľnosti, peniaze, pohľadávky a iný majetok štátnych teplární, ktorý slúži na výrobu a rozvodu tepla.

Spomínaný spor ohľadom platieb BAT vznikol kvôli zmluve, na základe ktorej mala Bratislavská teplárenská platiť za teplo od bratislavskej paroplynovej elektrárne (PPC) bez ohľadu na to, či ho skutočne odoberie. Súdny spor medzi BAT a PPC sa začal už v roku 2003, teda rok predtým, než Penta ovládla paroplynovú elektráreň. Penta síce vlani PPC predala, pohľadávka zo sporu s BAT ale súčasťou tejto transakcie nebola.

Bratislavský krajský súd pred viac ako rokom potvrdil verdikt nižšieho súdu, že BAT má zaplatiť firme paroplyn Holdings Limited, ktorá patrí skupine Penta. Verdikt sa snažil zvrátiť generálny prokurátor prostredníctvom mimoriadneho dovolania, ktoré slovenský najvyšší súd tento rok na jeseň zamietol.

Návrh na zavedenie exekučnej imunity kabinet premiéra Fica schválil minulý týždeň, snemovňa materiál prerokovala v zrýchlenom režime. Opozičný poslanec a bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic v rozprave upozornil, že vládna predloha nie je v súlade s ústavou a poukázal na predchádzajúce rozhodnutie slovenského ústavného súdu v podobných prípadoch.

Penta v reakcii na schválenie zákona obvinila vládu, že sa snaží účelovo vstupovať do sporu dvoch firiem. „Právna analýza ukazuje, že takáto úprava exekučnej imunity vybraných subjektov je v rozpore s ústavnými princípmi Slovenska aj právom Európskej únie. Určite využijeme všetky dostupné možnosti obrany, ktoré nám poskytuje ústava a európska legislatíva,“ oznámila Penta.

Finančná skupina tvrdila, že spor sa pretiahol vinou pasivity BAT a účelovosti jej postupu a že kvôli tomu pôvodná suma nezaplatených faktúr zo strany BAT vo výške deväť miliónov eur narástla o zákonné úroky z omeškania na takmer 30 miliónov eur.

BAT dodáva teplo do väčšiny domácností a inštitúcií v Bratislave. Tepláreň vlani hospodárila s čistým ziskom 174 700 eur v porovnaní so stratou 23,56 milióna eur v roku 2013, keď vytvorila rezervu práve na súdny spor so skupinou Penta.

BAT už skôr tvrdila, že prehratý spor jej činnosť neohrozí. Penta už skôr zase vyjadrila ochotu dohodnúť sa s teplárňou na spôsobe uhradenia pohľadávky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #BAT