Migranti z chudobných štátov vlani poslali domov 35,8 miliardy USD

Migranti zo 48 najchudobnejších krajín sveta vlani svojim príbuzným v krajinách pôvodu previedli 35,8 miliardy dolárov, čo je o 7,1 percenta viac než predvlani.

26.11.2015 07:41
debata (6)

Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila Konferencia OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD). Od roku 2004 sa celková suma prevodov dokonca viac ako strojnásobila. Najviac z nich profitujú krajiny ako Bangladéš, Nepál a Libéria.

Celkové hospodárske vyhliadky najmenej rozvinutých krajín sveta sú však vzhľadom ku slabému dopytu po surovinách skôr pochmúrne.

Hospodársky rast najchudobnejších štátov sa aj v roku 2015 podľa odhadov UNCTAD spomalí, z tohtoročných 5,5 percenta na 5,2 percenta. Deficit bilancie tovarov a služieb 48 štátov, medzi ktoré patrí napríklad aj Afganistan, Niger alebo Jemen, dosiahol dohromady rekordnú výšku 49,4 miliardy dolárov.

Generálny tajomník UNCTAD Mukhisa Kituyi vyzval k celkovej zmene stratégie zvyšku sveta voči chudobným krajinám. Je podľa neho potrebné prevziať spoločnú zodpovednosť za boj proti chudobe v 48 chudobných krajinách a do roku 2030 zabezpečiť štrukturálne zlepšenie tamojších životných podmienok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #migrácia