Z peňazí na detské kútiky vo firmách sa vyčerpala štvrtina

Projekt na podporu zamestnávania matiek s deťmi pomohol nájsť zamestnanie s flexibilnou formou práce 1 329 osobám a podporil vznik 33 detských kútikov u zamestnávateľov.

26.11.2015 11:55
debata

Ide o projekt na podporu vytvárania tzv. detských kútikov vo firmách, ktorý začiatkom tohto roka ako prvé opatrenie z druhého sociálneho balíčka predstavil premiér Robert Fico. „Na základe týchto počtov alokovaná suma na zamestnávanie a detské kútiky predstavuje takmer 6 mil. eur,“ uvádza sa v informácii o plnení Národného programu reforiem SR v roku 2015. Na projekt pritom vláda vyčlenila takmer 23 mil. eur. „Zároveň je pripravený nový nadväzujúci národný projekt v novom programovom období,“ konštatuje rezort financií v materiáli o plnení programu reforiem.

Ak firma dala k dispozícii priestor na vytvorenie detského kútika, vláda preplatila vychovávateľku, ktorá sa starala o deti a poskytla aj jednorazový príspevok na zabezpečenie detského kútika. Vláda projektom podporila vytvorenie nového pracovného miesta pre matky s deťmi do desiatich rokov. Ak firma zamestnala matku s dieťaťom do 6 rokov, vláda preplatila zamestnávateľom počas desiatich mesiacov 90 percent z celkovej ceny práce vypočítanej najviac z priemernej mzdy na Slovensku. Pri vytvorení nového pracovného miesta pre matku s dieťaťom od 6 do 10 rokov kabinet zamestnávateľom preplatil 50 percent z celkovej ceny práce vyrátanej najviac z priemernej mzdy na Slovensku.

Jedna firma pritom mohla vytvoriť najviac 10 pracovných miest. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter v januári tohto roka očakával, že by sa mohlo vďaka takejto podpore štátu vytvoriť do 5 tisíc pracovných miest pre matky s deťmi. „Prvé reakcie boli veľmi pozitívne,“ povedal v januári tohto roka o záujme zamestnávateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy