Rusko sprísni kontroly potravín z Turecka

Ruská vláda prikázala úradu pre dozor nad potravinovou bezpečnosťou zvýšiť kontroly tureckého dovozu.

26.11.2015 16:24
debata (5)

Rusko posilnilo kontroly potravín a poľnohospodárskych produktov dovážaných z Turecka. Tento krok, o ktorom vo štvrtok informovalo ruské ministerstvo poľnohospodárstva, sa považuje za prvú verejnú akciu s cieľom obmedziť obchod pre spor s Ankarou po zostrelení ruského bojového lietadla. Ruská vláda prikázala úradu pre dozor nad potravinovou bezpečnosťou, Rosselchoznadzor, zvýšiť kontroly po tom, ako prieskum rezortu poľnohospodárstva ukázal, že zhruba 15 % poľnohospodárskeho importu z Turecka nevyhovuje predpisom. Oznámil to ruský rezort poľnohospodárstva.

Turecko sa podieľa zhruba 4 % na celkovom ruskom dovoze potravín, pričom dodáva hlavne ovocie, orechy a zeleninu. Podľa colných údajov hodnota dovozu poľnohospodárskych produktov a potravín z Turecka za január až október 2015 bola v sume 1 mld. USD. Ruský minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev povedal, že akýkoľvek nedostatok by mohli nahradiť dodávky z Iránu, Maroka, Izraela a Azerbajdžanu.

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev vo štvrtok konštatoval, že Moskva by mohla voči Turecku prijať rôzne ekonomické reštrikcie, vrátane opatrení obmedzujúcich plánovanú výstavbu plynovodu TurkStream. Podľa Uljukajeva by obmedzenia mohli zahŕňať limity pre civilné lety do Turecka a z Turecka a zastavenie príprav zóny voľného obchodu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko