Eustream: Rusko pri plyne šíri nervozitu kvôli Nord Streamu

Za aktuálnymi vyhláseniami ruskej strany o zastavení dodávok zemného plynu na Ukrajinu a o vážnych rizikách v súvislosti s transportom plynu cez Ukrajinu do Európy počas zimnej sezóny je vraj ruská hra o vybudovanie plynovodu Nord Stream 2.

27.11.2015 13:57
debata (22)

„Šírenie nervozity a poukazovanie na nespoľahlivosť ukrajinskej trasy má za cieľ presadiť vybudovanie projektu Nord Stream 2, ktorý obchádza Ukrajinu aj Slovensko,“ uviedol hovorca slovenského prepravcu zemného plynu, spoločnosti Eustream, Vahram Chuguryan.

Podľa Eustreamu situácia okolo zastavenia dodávok na Ukrajinu sa zbytočne zdramatizovala. Podľa slovenských plynárov ide iba o bežné obchodné rozhodnutie ukrajinskej strany, ktorá momentálne nepotrebuje kupovať plyn od Gazpromu.

"Má ho v zásobníkoch viac ako v minulom roku v tomto období, spotreba v krajine klesá, vlastná ťažba stúpa a navyše si Ukrajina môže nakúpiť plyn lacnejšie zo Západu,“ konštatoval Chuguryan.

Projekt plynovodu Nord Stream 2, na ktorom sa dohodli západné krajiny EÚ spoločne s Ruskom, v Bruseli kritizoval aj slovenský minister hospodárstva Vazil Hudák.

"Vystúpil som ohľadom projektu Nord Stream 2 alebo rozšírenia severného toku plynu z Ruskej federácie do Európy, ktoré by šlo popod Baltské more do Nemecka. Ide o rozšírenie existujúceho plynovodu a je to potenciálna hrozba. Žiaden plyn by už nemusel totiž tiecť cez územie Ukrajiny a Slovenska na západ. A to by bolo proti záujmom EÚ. Zorganizovali sme preto skupinu krajín, ktorá má podobný názor ako my,“ uviedol Hudák.

Podľa ministra by vybudovanie plynovodu Nord Stream 2 len zvýšilo závislosť Európy od jedného zdroja plynu, čiže od Ruska. „Výstavba by znamenala ďalšie náklady, čo by sa premietlo do ceny plynu pre európskych spotrebiteľov, kde nevidíme logiku, keďže už máme plynovod cez Ukrajinu na Slovensko. Podľa nás nemá zmysel stavať de facto to isté, len iným smerom," zdôraznil Hudák. Podľa neho v tejto veci nejde len o záujmy Slovenska, ale aj o to, ako si Európska únia bude budovať svoju energetickú bezpečnosť, diverzifikáciu zdrojov aj trás, ktorými bude plyn tiecť. Pre úplnosť treba dodať, že v súčasnosti tečie do slovenského štátneho rozpočtu vďaka preprave ruského plynu do západnej Európy každoročne približne 400 miliónov eur.

Aj keby tranzitný plynovod, ktorý prechádza cez Slovensko, “vyschol“, podľa ministra by Slovensko bez plynu nezostalo. "Táto hrozba tu nie je, lebo sme napojení na prepravné vetvy najmä v Rakúsku, kde je dostatok plynu z Ruska, Nórska, Alžírska. Tu nie je dôvod dramatizovať situáciu. Mali by sme dosť plynu aj pre potreby Slovenska. Ale stratili by sme príjmy z tranzitu cez naše územie, znížila by sa naša dôležitá úloha z hľadiska stratégie pre európsku energetiku. Pre Ukrajinu by to bol zasa úder, pretože nestabilná Ukrajina znamená aj nestabilitu pre Európu aj Slovensko, lebo je to náš sused,“ uzavrel Hudák.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Nord Stream