Grécka ekonomika klesla takmer o percento

Pokles gréckej ekonomiky bol v treťom štvrťroku výraznejší, než sa pôvodne predpokladalo. Tamojší štatistický úrad v piatok oznámil, že hrubý domáci produkt sa oproti druhému kvartálu znížil o 0,9 percenta. Opravil tak svoj rýchly odhad z polovice mesiaca, podľa ktorého pokles predstavoval len 0,5 percenta.

27.11.2015 16:34
debata (5)

Dnešné revidované údaje navyše ukázali, že hospodársky rast v druhom štvrťroku dosiahol iba 0,3 percenta. Úrad tento rast už v polovici novembra opravil na 0,4 percenta z predtým uvedených 0,9 percenta.

Grécku ekonomiku v lete zasiahli nezhody medzi vládou a medzinárodnými veriteľmi, ktorých dôsledkom bolo okrem iného obmedzenie pohybu kapitálu. Silne zadlžené Grécko sa nakoniec dohodlo s eurozónou na treťom záchrannom programe, v rámci ktorého by malo počas troch rokov dostať až 86 miliárd eur. Veritelia však program podmieňujú ďalšími reformami a úspornými opatreniami.

Európska komisia začiatkom novembra predpovedala, že grécka ekonomika v celom tomto roku klesne o 1,4 percenta. V budúcom roku potom očakáva pokles o ďalších 1,3 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna #HDP