Holanďania napadnú rozhodnutie Bruselu o ich daňovej dohode so Starbucksom

Holandsko sa odvolá proti rozhodnutiu Európskej komisie o jeho daňovej dohode s americkým kaviarenským reťazcom Starbucks.

28.11.2015 09:30
debata (3)

Oznámilo to v piatok holandské ministerstvo financií. Európska komisia považuje dohodu za nelegálnu a chce, aby Starbucks doplatil Holandsku na daniach až 30 miliónov eur. Starbucks sa už proti rozhodnutiu odvolal.

Európska komisia v októbri rozhodla, že daňová dohoda medzi Holandskom a Starbucksom bola v rozpore s pravidlami Európskej únie a nariadila krajine vymôcť príslušné daňové doplatky. Daňovú dohodu Holandska so Starbucksom označila Európska komisia za štátnu pomoc.

Ministerstvo uviedlo, že podporuje boj proti daňovým únikom, s rozhodnutím komisie však nesúhlasí. „Vláda má názor, že komisia presvedčivo nepreukázala, že daňový úrad sa odchýlil od zákonných ustanovení. Z toho vyplýva, že nešlo o štátnu pomoc,“ uviedlo ministerstvo.

Minister financií Jeroen Dijsselbloem v piatok poslancom povedal, že rozhodnutie komisie sa rozchádza s národným právom a so systémom krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Prax v Holandsku, ktorá umožňuje ponuku určitých daňových výhod niektorým nadnárodným firmám, je podľa neho legálna a v súlade s medzinárodným systémom OECD.

Hovorca ministerstva financií na otázku agentúry AFP spresnil, že odvolanie ešte nebolo podané. Stane sa tak počas niekoľkých týždňov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Holandsko #Starbucks