Hudák: Dohoda o voľnom obchode s USA podporí rast

Otvorenie amerického trhu predstavuje pre Slovensko ako malú, otvorenú ekonomiku potenciálny zdroj ďalšieho rastu. Tvrdí to minister hospodárstva Vazil Hudák v súvislosti s pripravovanou dohodou o voľnom obchode s USA, známou pod skratkou TTIP.

28.11.2015 11:19
debata (31)

Ako však dodáva, je potrebné zvyšovať konkurencieschop­nosť slovenskej ekonomiky a tým sa pripraviť, aby sme vo zväčšujúcom sa priestore voľnej obchodnej súťaže mohli byť úspešní. Vyhlásil to po rokovaní s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou.

Minister podporil aj väčšiu transparentnosť v rokovaniach o TTIP, ktoré má v rukách Európska komisia. "Uvítali by sme častejšiu a hlbšiu informovanosť. Čím viac bude informácií, tým jasnejšie bude, že ide o dobrý projekt,“ tvrdí. Zároveň podporil myšlienku tzv. data centier, kde by sa sústreďovali informácie. "My ho vybudujeme na rezorte hospodárstva s prístupom pre zástupcov ministerstiev či národnej rady,“ dodal.

Práve finalizácia dohody o voľnom obchode s USA bude pritom jednou z ťažiskových tém slovenského predsedníctva v Rade EÚ, podobne ako štatút trhovej ekonomiky pre Čínu. Príprava Slovenska na prevzatie predsedníctva v júli 2016 bola hlavnou témou ministrovho rokovania s eurokomisárkou Malmströmovou. Komisárka ministrovi prisľúbila po voľbách návštevu Slovenska s tým, že má záujem aj o podujatie, na ktorom by s verejnosťou diskutovala o spomínanej dohode TTIP. Medzi témami, ktoré môžu byť aktuálne počas slovenského predsedníctva, figurujú aj dohody o zóne voľného obchodu s Japonskom či krajinami MERCOSUR, t. j. Brazíliou, Argentínou, Paraguajom, Uruguajom a Venezuelou.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #TTIP