Nový záchranný bankový fond eurozóny môže mať meškanie

Nový záchranný fond pre problémové banky eurozóny by mohol byť akcieschopný o mesiac neskôr a nie v januári, ako sa teraz predpokladá. Povedala to predsedníčka nového fondu Elke Königová.

29.11.2015 09:30
debata (1)

Záchranný bankový fond je jedným z pilierov pripravovanej bankovej únie. Omeškanie by mohlo vyvolať veľké rozpaky, citovala ju agentúra Reuters.

Aby bol fond, označovaný ako Single Resolution Fund (SRF), akcieschopný od 1. januára 2016, musia príslušnú dohodu ratifikovať účastnícke členské štáty, ktoré majú 90 percent hlasovacích práv. Stať sa tak má do budúceho pondelka.

„Všetci viete, ako funguje Brusel, ako pracujú členské štáty, veľké problémy sú vždy až do konca. V tejto chvíli stále dúfam, že do pondelkovej noci budeme mať zodpovedajúce hlasy, je to ale veľmi tesné,“ uviedla Königová v piatok na konferencii v Dubline . „Bolo by veľmi trápne“, keby sa začiatok jeho akcieschopnosti musel odložiť o mesiac do 1. februára, uviedla tiež.

Záchranný bankový fond, ktorý je jadrom vznikajúceho mechanizmu označovaného ako SRM (Single Resolution Mechanism), bude podľa schváleného opatrenia obsahovať 55 miliárd eur. Peniaze do neho vložia samotné bankové domy, ktoré by ho mali naplniť počas siedmich rokov. Ak prípadná banková kríza udrie v začiatkoch jeho fungovania, mohlo by to pre neho znamenať problémy.

Ďalšími prvkami bankovej únie sú princípy pomôcť bankám v prípade úpadku a spoločné pravidlá ochrany vkladov klientov. Európska centrálna banka (ECM) tiež vlani prevzala dohľad nad najväčšími bankami v eurozóne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky