Škoda JS navrhne preventívne opatrenia pre Mochovce

Pozícia českej spoločnosti Škoda JS na projekte dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) stúpne.

29.11.2015 14:34
debata (3)

Firma totiž získala od Slovenských elektrární, ktoré mochovecké jadrové bloky dostavujú, zákazku na služby koordinácie a riadenia projektu, inžinierstva, montáže, skúšok a uvedenie do prevádzky. Česká spoločnosť za to zinkasuje vyše 23 miliónov eur.

"Skupina odborníkov zrealizuje nezávislé hodnotenie hlavných oblastí projektu s cieľom vopred objektívne určiť možné zostatkové kritické javy a štruktúrovaným spôsobom navrhnúť preventívne a nápravné opatrenia,“ uvádza sa v oznámení o výsledku verejného obstarávania zverejnenom v Úradom vestníku Európskej únie. Česká firma Škoda JS má navrhnúť preventívne a nápravné opatrenia v oblasti koordinácie a riadenia realizačného projektu, koordinácie a riadenia výstavby jadrového ostrova, konvenčného ostrova, vrátane stavebných skúšok a jednotlivých testov, ako aj v oblasti koordinácie a riadenia ne-aktívnych testov, aktualizácie harmonogramu projektu a v kontrole kvality.

Český podnik získal zákazku bez výzvy na súťaž. Podľa informácií zverejnených v európskom vestníku požadované služby potrebné pre dokončenie stavby a začatí prevádzky tretieho a štvrtého mochoveckého bloku totiž vyžadujú odborné znalosti a skúsenosti, ktoré spĺňa len Škoda JS, pretože boli dodávateľom a zhotoviteľom pre primárnu oblasť všetkých jadrových elektrární typu VVER v strednej Európe. "Škoda JS je jedinou kvalifikovanou spoločnosťou ako líder konzorcia s Atomstrojex­portom, ktorá pôsobí ako hlavný dodávateľ pre výstavbu dvoch blokov VVER 1 200 reaktorov v Českej republike. Spoločnosť Škoda JS je tak v súčasnosti jedinou spoločnosťou, ktorá je schopná z technických dôvodov zabezpečiť koordináciu a riadenie služieb pre dokončenie projektu v Mochovciach, ako aj zabezpečiť kompatibilitu a koordináciu činností a zariadení medzi tretím a štvrtým blokom a prvým a druhým blokom Atómovej elektrárne Mochovce,“ konštatuje sa v oznámení.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Tretí jadrový blok by mali dokončiť do konca budúceho roka, štvrtý blok o rok neskôr. Po dokončení budú mať nové jadrové bloky v Mochovciach inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Celkové náklady na dostavbu mochoveckých blokov by mali dosiahnuť 4,63 miliardy eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce